Aktualno

STRUČNJAK TVRDI ‘Za prosječnu nekretninu u Dubrovniku potrebno je raditi skoro 17 godina’

nekretnine01

Za kupiti prosječnu nekretninu u Dubrovniku, potrebno je izdvojiti 16,9 godina sveukupnih prihoda – istaknuo je Bruno Pepeš, stručnjak za nekretnine i vlasnik agencije. S njim je trenutno tržište nekretnina u Hrvatskoj komentirala i Lana Mihaljinec Knežević, članica Predsjedništva poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, prenosi HRT. Pepeš je dodao i kako Hrvatska spada među 30 posto najskupljih lokacija u EU, ali priuštivost nije znatno drugačija od ostatka Europe.

– Najskuplji grad za kupnju nekretnine u Hrvatskoj je Zadar. Morate izdvojiti 17,9 godina svih prihoda za kupnju nekretnine. No, i u Münchenu se mora raditi 15 godina da si priuštite stan od 100 kvadrata, a u Rimu 15,7 godina. Najskuplji su Milano, pa Beograd – istaknuo je. Pepeš je dodao kako smatra kako bi država trebala zaštititi dizanje cijena nekretnina i kako stranci dosta kupuju nekretnina u Hrvatskoj.

Pepeš je naglasio kako su stranci ti koji kupuju 40 posto nekretnina u Hrvatskoj, taj postotak se udvostručio od prije pandemije Covid-19. Rekao je kako stranci ovdje kupuju nekretnine jer je Hrvatska na prvom mjestu po sigurnost, zatim kvaliteta života te je u blizini europskih destinacija.

S njime se složila i Mihaljinec Knežević koja je dodala kako je Hrvatska atraktivna turistička destinacija i stranci ovdje kupuju nekretnine kao investiciju jer mogu ostvarivati velike prihode kroz turistički najam koji je nisko oporezovan. Dodala je kako to stvara velike probleme gradovima po moru koji su i sveučilišni jer je nepriuštivost sve veći problem, posebno lokalnog stanovništva. Istaknula je kako sve više mladih ne mogu priuštiti nekretninu.

Isto tako, Mihaljinec Knežević je rekla kako je naše tržište nekretnina fenomen i ono se često ne ponaša u skladu s makroekonomskim faktorima. Istaknula je kako se nije dogodio drastičan pad cijena kao tijekom recesije 2008. i 2009. godine kad je postojao veliki fond neprodanih stanova, a sada nema dovoljno nekretnina. Isto tako, dodala je kako se potrošio fond kupaca koji su spremni plaćati previsoke cijene za nekvalitetne nekretnine i najviše u rabljenim stambenim objektima vidimo usporavanje rasta cijena te je naglasila kako Hrvatska nema stambenu politiku.

Mihaljinec Knežević je istaknula kako je velika potražnja za stanovima, a ponude nema dovoljno. Naglasila je kako se građaninu s prosječnim primanjima nema što ponuditi. Te je dodala kako je problem to što građani i mediji ne rade segmentaciju između rabljenih stanova i novogradnje.

– Visoke cijene u novogradnji, povukle su cijene u rabljenim stanovima. Sada je situacija takva da prodavatelji rabljenih stanova imaju visoka očekivanja – rekla je Mihaljinec Knežević.

Papeš je također spomenuo analizu koja je usporedila cijene stanova nekad i sad. Po podacima iz te analize, prosječan stan u Rijeci od 50 kvadrata, u 2004. godini, mogao se kupiti za 65 tisuća eura, a danas taj isti stan vrijedi oko 170 tisuća eura. To je rast vrijednost od 165 posto, a ako se isti stavio u najam moglo bi se zaraditi još 112 tisuća eura.

 

 

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist