Kultura

STRUČNI SKUP Kako financirati baštinu u vrijeme krize?

Grad iz zraka

U Interuniverzitetskom centru Dubrovnik se 27. rujna održava stručni skup ‘Financiranje baštinskih institucija u vremenima oskudice’, kao post-konferencijski skup konferencije ‘Najbolji u baštini‘.

Na skupu će sudjelovati eminentni stručnjaci, prvenstveno iz Nizozemske i Hrvatske, no pridružuju im se kolege iz ostatka svijeta.

Nizozemski muzeji na dobrom su glasu zbog načina kojim se nose sa strateškim i financijskim temama – postoje mnogi primjeri samostalnog financiranja i stvaranja prihoda poznati u međunarodnom stručnom okruženju. Iskustva Delta-plana i privatiziranja muzeja relativno su poznata dobro obaviještenim kolegama diljem svijeta.

Mjere štednje pogodile su i razvijene države. Kultura i muzeji u tranzicijskim državama nalaze se u teškoćama. Zahtjevi za većom učinkovitošću i rezovi u državnim potporama predstavljaju zahtjevan kontekst. Cilj ovog skupa ponuditi je uvid u primjere uspješnog upravljanja muzejima u Nizozemskoj, a ta iskustva podijeliti sa stručnim krugovima u regiji i šire, kako bi to dragocjeno znanje iskoristili u smislu poboljšanja financijske prakse u kriznim vremenima.

Rasprava u Hrvatskoj oko zakonodavstva koje predlaže promjene u javnoj prirodi muzejskih institucija donijela je mnoga pitanja i nedoumice.

Ovaj skup globalnoga karaktera, ponudit će dobar uvod i stvoriti kontekst za ovu raspravu koja će sigurno dugo ostati aktualna – postavljajući izazove i nudeći rješenja.

Stručni skup je organiziran u suradnji konferencije ‘Najbolji u baštini’, Hrvatskog nacionalnog komitetom ICOM-a (Međunarodno vijeće muzeja) i Hrvatskog muzejskog društva, a održava se pod pokroviteljstvom Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske u Hrvatskoj.

Pročitajte još

MARIJETA RADIĆ Da Pulitika nije odbio obući odijelo, izložba ne bi imala ovako zanimljiv naziv!

Dulist

PROMOCIJA NA KAMPUSU Knjiga Jasenke Maslek o Bjelovučićevom čuvanju pelješkog života od zaborava

Dulist

PETAK Izložba učenika Pomorsko-tehničke škole ‘Tragom Miha Pracata’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija