Kultura

Stonske zidine u objektivu Ljuba Gamulina

Stonske zidine u objektivu Ljuba Gamulina

Fotomonografija „Stonske zidine“ i istoimena izložba Ljuba Gamulina, predstavljene su večeras u dubrovačkoj palači Sponza.

Riječ je o novom projektu Društva prijatelja dubrovačkih starina koje već dulje vrijeme obnavlja fortifikacijski sklop koji povezuje Mali i Veliki Ston. Nakon realizacije motiva Stona na razglednicama, Ljubo Gamulin svoj je dosadašnji rad objedinio u izložbi crnobijelih fotografija i istoimenoj fotomonografiji „Stonske zidine“.

Fotomonografija na 62 stranice prikazuje presjek višegodišnjeg fotografskog angažmana Ljuba Gamulina upravo posvećen Stonu i njegovim zidinama, a sadrži više od 3.600 fotografija. Tekstove u fotomonografiji potpisuju povjesničarke umjetnosti dr. sc. Željka Čorak i dr. sc. Sandra Uskoković koji su u turističke svrhe prevedeni i na engleski jezik.

Fotograf, jedriličar i novinar Ljubo Gamulin rođen je u Dubrovniku 1970. godine. Diplomirao je Povijest umjetnosti i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu 1996. Od 2001. studira Filmsko i TV snimanje na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti. Član je Hrvatskog novinarskog društva, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske (ULUPUH), te član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), sekcije za fotografiju. 

Novinarsku karijeru započinje 1999. kao urednik fotografije i jedrenja u mjesečniku More za izdavača Fabra Press d.o.o. iz Zagreba za kojega također snima i uređuje fotomonografije Brača, Brijuna, Dubrovnika, Hvara, Korčule, Kornata, Podmorja, Rovinja, Raba, Rovinja te Visa. Autorskom fotografijom se bavi od 1985., a samostalno počinje izlagati 1987. Od tada je izlagao na dvadesetak samostalnih te jednako toliko žiriranih skupnih izložbi. Dosada je objavio tri autorske foto-monografije; Judi (Zagreb, 2006.), Jedra vjetra (Dubrovnik, 2008) i Stonske zidine (Dubrovnik, 2011).

Nakon Dubrovnika, izložba će biti otvorena u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU-a. Na izložbi su uz autora govorili Denis Orlić, Antun Maračić te Sandra Uskoković.
 

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist