Kultura

Što nas još očekuje u sklopu ‘Mjeseca hrvatske knjige’?

vesna pozivnica page 001 2

Predavanje pod nazivom ‘Povijesni pregled biografskih djela u Dubrovniku’ održat će se u srijedu, 8. studenog u 19 sati u Znanstvenoj knjižnici.   

Dr.sc. Vesna Čučić prikazat će hrvatsku biografsku građu koja se počela razvijati već u 16. Stoljeću.

– Dubrovački plemić i dominikanac Ambroz Ranjina tako je prvi hrvatski biograf, a nakon njega u 17. stoljeću mnogo je dubrovačkih plemića popisivalo biografsku građu. Tek u 19. stoljeću pišu se biografski rječnici prema suvremenijim leksikografskim načelima – istaknula je Čučić u najavi predavanja. 

Sljedeći dan na programu je predavanje – radionica pod nazivom ‘Novi načini učenja i poučavanja uz korištenje Interneta i novih tehnologija’ (‘Wearable Methodology’ A New Methodology Based On The Use Of Innovative Technologies For Education)  koje će se održati u četvrtak, 9. studenog u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad. Predavanje će biti na engleskom jeziku.  

U projektu se koristi tehnologija koju su osmislili i za obrazovne svrhe prilagodili stručnjaci iz Španjolske s The Albacete Research Institute of Informatics, Universidad De Castilla – La Mancha, koja uz pomoć virtualne tehnologije omogućava suradničko učenje, pri čemu se dobiva i automatski profil socijalnih, kognitivnih, verbalnih i drugih vještina sudionika, što učiteljima značajno olakšava planiranje ciljanih aktivnosti za svakog pojedinog učenika. U razvoju i osmišljavanju aktivnosti, nastavnih materijala i igara za učenike od 9-10 godina sudjeluju osnovne škole iz Španjolske (CEIP ANTÓN DÍAZ, El Bonillo), Bugarske (NU „St.Kliment Ohridski“) i Hrvatske (OŠ „Petar Zoranić“ Nin).  

Više informcija dostupno je na internetskoj stranici wearablemethodology.eu 

 

 

 

Pročitajte još

DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Sutra nastupa prva violina Bečke filharmonije te nagrađivana violistica

Dulist

KOPRODUKCIJA TEATRA I LJETNIH IGARA Počele čitaće probe za ‘Kafetariju’

Dulist

BONAČIĆ, CORVINO I LIPIĆ Predstavili novi jazz album pred brojnom publikom u atriju Kneževa dvora

Dulist