Aktualno

Što mlade čeka na vojnom roku? Trajat će tri mjeseca, učit će baratati pješačkim naoružanjem

Postrojavanje pričuvnih postrojbi Dubrovnik

Plan je MORH-a i Glavnog stožera tromjesečno temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo obvezno za mladiće s navršenih 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno

Za stvaranje nove mlade vojske odabrana su četiri velika obučna centra, vojarne u Požegi, Sinju, Puli i Bjelovaru, potvrđeno nam je u MORH-u. Navode kako se za još za dvije lokacije rade procjene, a razmatraju se vojarne u Vukovaru, Udbini, Benkovcu i Dugom Selu. Dio tih vojarni nedavno je temeljito preuređen, neke tek treba urediti, a potrebno je sagraditi i neke nove objekte za prihvat mlade vojske.

Plan je MORH-a i Glavnog stožera tromjesečno temeljno vojno osposobljavanje, koje bi bilo obvezno za mladiće s navršenih 18 godina, a žene bi mogle sudjelovati dragovoljno. Naglasak bi trebao biti na fizičkoj spremi i svladavanju temeljnih vojnih vještina, odnosno budući polaznici naučit će osnove baratanja pješačkim naoružanjem. Procjene su da bi godišnje na raspolaganju trebalo biti oko 17.000 mladića, a da bi njih 15.000 moglo završiti vojno osposobljavanje, dok bi se preostali dio mogao zbog priziva savjesti pozvati na civilno služenje vojnog roka.

Prijedlog MORH-a i Glavnog stožera stiže mjesec i pol nakon što je premijer Andrej Plenković na pitanje o obaveznom vojnom roku u Hrvatskoj rekao da se od toga davno odustalo, ali da se razmatraju drugačiji modeli, odnosno kraći tečajevi.

– Sigurnosne okolnosti u svijetu, Europi, pa i našem susjedstvu su takve da svaka ozbiljna država, ozbiljno društvo vodi računa o onome što nam se zbiva u okruženju. Nije loše da MORH, što se već radi po konceptu s onima koji dragovoljno služe vojni rok, napravi određeni iskorak i pripremi koncepciju kraćih tečajeva kojima bi se širi broj ljudi mogao upoznati s osnovnim vještinama koje mlađe generacije nemaju – rekao je tad premijer, koji je ministrima Ivanu Anušiću, Davoru Božinoviću i Tomi Medvedu dao mandat da osmisle koncept, piše 24sata.

Pročitajte još

GRAĐANI OPTIMISTIČNI Bolja financijska situacija nego lani, ipak nije vrijeme za kupnju stana ili automobila

Dulist

[VIDEO/FOTO] Dirljiva humanitarna akcija za Roka uz stihove vječnog Luka Paljetka

Dulist

JAVNA TRIBINA ‘FREKVENCIJA I EKRANI’ Poznati novinari dijele iskustva iz svoje struke

Dulist