Koronavirus u Hrvatskoj

Što kad su nuspojave cjepiva ozbiljne? Pročitajte tko bi mogao nadoknaditi štetu

cijepljenje covid korona133

Tko će biti pravno odgovoran izazove li neko od cjepiva protiv COVID-a 19 neželjene posljedice?

Ovo pitanje pojavilo se već s prvim najavama u rano proljeće lani da se radi na razvoju cjepiva, a odgovori tražili sve više što se postupak proizvodnje i plasmana na tržište ubrzavao i bližio svome kraju krajem prošle godine.

I dok Europska unija i njezine članice, nakon što su prvo postignuti dogovori s AstraZenecom i Sanofi-GSK, a nešto kasnije i Johnson&Johnsonom, CureVacom, Modernom te BioNTechom, cijepljene već broje u stotinama tisuća, sada se ista dvojba pojavljuje u zemljama čije vlade tek pregovaraju s proizvođačima iz farmaceutskog sektora.

Jedan od takvih primjera je i Peru, čija je ministrica zdravstva Pilar Mazzetti pred Kongresom prošli tjedan, kako prenosi Reuters, a prenosi Slobodna Dalmacija, izjavila da se ‘pojavila kontroverza oko odricanja od odgovornosti u pregovorima o dobivanju cjepiva protiv COVID-19 od tvrtke Pfizer Inc.’

– Istina je da trebamo cjepivo, ali istina je i da postoje aspekti povezani s aspektima našeg suvereniteta koje država mora štititi… To ima veze s rizikom za buduće generacije – izjavila je ministrica pred zastupnicima.

Peru nije usamljen slučaj, jer su i neke druge zemlje, poput Brazila i Argentine, izrazile zabrinutost zbog ukidanja odgovornosti u svojim pregovorima s Pfizerom. Isto tako, vjeruje se da ni spomenuta američka tvrtka nije usamljena u svojim inzistiranjima, što se proizvođača tiče.

A što je s Hrvatskom i što mogu očekivati naši građani, izazove li neželjene nuspojave neko od cjepiva koje ćemo koristiti? Prva adresa na kojoj je potražen odgovor bila je Agencija za lijekove i medicinske proizvode – HALMED.

– Vezano uz odgovornost proizvođača za lijek (što uključuje i cjepivo) u prometu, možemo Vas izvijestiti da je Zakonom o lijekovima propisano da je nositelj odobrenja odgovoran za stavljanje lijeka u promet i za lijek u prometu. Također, propisano je da davanje odobrenja za stavljanje lijeka u promet proizvođača i/ili nositelja odobrenja ne oslobađa od materijalne niti kaznene odgovornosti. Navedene zakonske odredbe vezane uz odgovornost proizvođača/ili nositelja odobrenja primjenjuju se i u slučaju cjepiva protiv bolesti COVID-19 – poručeno je iz Halmeda.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist