Koronavirus u Hrvatskoj

ŠTO JE S GORNJIM SELIMA, KONAVLIMA…? Libertas poručuje: Sve susjedne općine povezane su s Dubrovnikom

remiza libertas114

Libertasovi autobusi od jutros ponovno prometuju gradom i okolicom. No, vozni red je znatno reduciran, baš kao i same linije. Odmah nakon što je iz Libertasa stigla obavijest o ponovnoj uspostavi javnog gradskog i prigradskog prijevoza, stigli su upiti naših sugrađana.

– Zanima me što je s linijom broj 26 Majkovi – Dubrovnik? Kako ćemo ići na posao? Nadam se da će naći neko rješenje pa da ćemo i mi iz Gornjih sela moći ići na posao… Ne vozi svak auto… – upitala je jedna čitateljica DuLista. No, stigli su upiti i za Konavle gdje prometuje samo linija broj 10 od Cavtata do grada, a na ovu su se liniju nadovezala i pitanja Župljana koji do grada mogu samo ‘desetkom’. Mnogi su se zabrinuli kako ni neće uspjeti ući u autobus u Srebrenom, zbog mjera kojih se putnici u autobusima moraju pridržavati, odnosno zbog održavanja preporučenog razmaka što znači da će autobusi moći primiti znatno manji broj putnika. Dok ‘desetka’ stigne do Srebrenog, velika je mogućnost da mjesta u busu više neće biti. Sva ta pitanja uputili smo na adresu Libertasa.

– Nastavno na Vaš upit o liniji broj 26, Majkovi-Dubrovnik i ostalim linijama koje iz prigradskih područja trenutno ne prometuju prema gradu, važno je istaknuti kako je riječ o privremenom voznom redu, koji je donesen kao prvi korak ka normalizaciji sustava javnog prijevoza. Gledajući spomenuti raspored u cjelini, razvidno je kako niti jedna od susjednih općina, izuzev onih na otocima i na Pelješcu, koji je odlukama Nacionalnog stožera svrstan u ‘otoke’ nije ostala nepovezana sa središtem, što je u ovom slučaju Dubrovnik. Linije na koje se referirate bit će stavljene u funkciju čim se stvore potrebni preduvjeti, koji uvelike ovise i o epidemiološkoj situaciji na krajnjem jugu, koja se neizbježno reflektira i na gospodarstvo u cjelini – odgovaraju iz Libertasa.

– Vezano za popunjenost autobusa i mjere socijalne distance, važno je napomenuti kako su one na snazi u svim sferama djelatnosti, ne samo u javnom prijevozu te su kao takve više nego poželjne kako bi se minimizirala mogućnost prijenosa koronavirusa. U vremenskom razdoblju u kojem je javni prijevoz bio stavljen van snage, život nije stao, već se uz nužne i dobrodošle prilagodbe, nastavio. U slučaju većeg broja osoba unutar autobusa od onog broja koji je preporučen, Libertas je osigurao više autobusa na toj liniji, tako da se prijevoz može odvijati uz što manje smetnji i uz što uspješnije poštivanje mjera i smjernica Nacionalnog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Naravno, vrijedi još jednom naglasiti kako su na snazi preporuke o kretanju starijih osoba i osoba čije zdravstveno stanje ulazi u kategoriju ugroženih osoba te kako je prilikom ulaza u autobus nužna dezinfekcija ruku, a preporučeno je korištenje maski i rukavica – zaključuju iz javnog prijevoznika.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist