AktualnoUrednički izbor

STIGLO RJEŠENJE ZA PESKARIJU Hajdarhodžić: Što Baće može, a drugi ne!

mea culpa peskarija001

Konzervatorski odjel u Dubrovniku u srijedu je izdao Rješenje kojim se privremeno obustavljaju radovi na Peskariji na postavljanju montažnog objekta tvrtke Mea Culpa u vlasništvu Mara Hajdarhodžića.

Rješenje Konzervatorskog odjela u Dubrovniku, kojeg potpisuje v.d. pročelnika Antun Baće, nije dostavljeno samom Hajdarhodžiću koji je investitor tog projekta. Prema dokumentaciji kojoj smo u posjedu Županijska lučka uprava Dubrovnik još je 25. veljače 2020. Hajdarhodžićevoj tvrtki dala suglasnost za obavljanje radova uređenja prostora sukladno Glavnom projektu. Njega Konzervatori izostavljaju, a Rješenje upućuju investitoru Županijskoj lučkoj upravi i izvođaču radova tvrtki Omega Engineering od kojih nalažu obustavljanje radova ‘odmah po primitku rješenja’.

U Riješenju Konzervatorskog odjela u Dubrovniku se navodi kako je uvidom u dokumentaciju utvrđeno da je ovaj isti Odjel izdao potvrdu glavnog projekta za Glavni projekt uređenja prostora Gradske luke Dubrovnik, predio Ponte – jugozapadni ugao uz vrata od Ribarnice.

Kako je navedeno u Rješenju očevidom provedenim 9. travnja 2020. utvrđeno je da su radovi započeli uklanjanjem postojećeg popločenja i izvedbom temelja za konstrukciju nadstrešnice s četiri kioska. Uvidom u projektnu dokumentaciju utvrđeno je da odobrenim projektom nije predviđena izvedba temelja već je nova konstrukcija ‘temeljena na postojeće temelje dimenzije 1x1x1 m, koji su izvedeni nakon arhitektonskih istraživanja 1997. godine’. U Rješenju je navedeno da je tvrtki Dom izgradnja izrečena usmena privremena obustava radova. Očevid je ponovljen i 22. travnja kada je utvrđeno kako su radovi nastavljeni te da je izveden jedan od četiri temelja, ‘čija izvedba nije predviđena odobrenom projektnom dokumentacijom’, zbog čega je, navodi se u Rješenju ‘potrebno zaustaviti daljnje radove’.

Hajdarhodžić je upoznat s današnjim Rješenjem dubrovačkih Konzervatora te ga smatra potpuno neprimjerenim. Naime, kako je za DuList komentirao, Konzervatorski odjel trenutno na čelu s Antunom Baće u svom radu u više je navrata postavio dvostruka mjerila.

Smatra kako je ovo Rješenje plod pritiska dijela javnosti kojemu su podlegli dubrovački Konzervatori, a kako bi potkrijepio nedosljednost u njihovom djelovanju navodi:

-Isti Konzervatorski odjel na čelu s Antunom Baće 16. travnja 2020. izdao je mojoj tvrtki rješenje za rekonstrukciju dimnjaka na objektu restorana Lokanda. Elaborat za izvođenje radova izradio je projektant Srđan Čoro. Da v.d. pročelnika Baće poznaje i poštuje Zakone inzistirao bi na tome da Elaborate izradi projektant s licencom za rad na spomeničkoj kulturi – ističe Hajdarhodžić, koji je za taj ‘propust’ doznao tek po dobivanju Konzervatorske potvrde Elaborata i izdavanju Rješenja o rekonstrukciji na objektu Lokande. Hajdarhodžić naglašava da to nije jedina nepravilnost u radu Konzervatora:

-Investitoru se spočitava način izvedbe temelja i bespotrebno se zabranjuju radovi, a oni sami su izuzeti od svih pravila o zaštiti baštine. O tome nitko ne vodi računa jer se radi o Konzervatorima – naglašava Maro Hajdarhodžić koji prilaže nekoliko fotografija. Naime, na njima je vidljivo da su upravo Konzervatori prilikom rekonstrukcije i uređenja svoje palace Restić, objašnjava Hajdarhodžić, ‘počinili niz propusta na kulturno-povijesnom dobru’.

-Postavili su aluminijska vrata, a u kamene ploče su zabili željezne nosače na vanjskom prostoru kako bi kamenim gazištima kamuflirali dio u kojem se nalazi strojarnica za klima uređaje, upravo oni koji bi trebali brinuti u svakom centimetru našeg kamena. Uostalom na samoj palači Restić nestali su s krova svi dimnjaci! Ne znam koliko ih je bilo ranije, ali nakon što je palača uređena nema više nijednog dimljaka. To sve upućuje da se nije poštovalo izvorno stanje zgrade, nije se obnavljalo već se stanje tijekom obnove modificiralo što u praksi drugim investitorima Konzervatori ne dozvoljavaju – istaknuo je Hajdarhodžić dodajući kako mu uopće nisu razumljiva ovako dvostruka mjerila u postupanju onih koji bi trebali predstavljati stručnu instituciju zaštite starine.

Pročitajte još

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist

[FOTO] PREDSTAVLJEN ROMAN ‘BLANK’ Životna ispovijest glumca Feđe Štukana

Dulist

DOBRE VIJESTI ZA VOZAČE Od utorka niže cijene goriva

Dulist