Zanimljivosti

Stigla nova pravila za korištenje kartica, ovo morate znati o novoj europskoj direktivi

Početkom 2018. stupila je na snagu europska Direktiva o platnim uslugama (PSD2) koja je naznačila eru ‘otvorenog bankarstva’. Nova europska pravila traže od banaka da drugim tvrtkama dopuste pristup svojim podacima na standardiziran i siguran način.

Na taj način otvoren je prostor za ulazak brojnih novih igrača na tržište financijskih usluga. Najveće promjene zahvatile su platne usluge. Osim tradicionalnih banaka, danas različit spektar platnih usluga (mobilna plaćanja, prijenos sredstava, platne kartice) nude razni financijski startupovi poput Revoluta, ali i kompanije iz drugih djelatnosti (telekomi, ICT tvrtke), piše Tportal.

Decentralizacija bankarskih usluga otvara i osjetljivo pitanje sigurnosti, osobito prilikom provođenja platnih naloga. Kako bi se u novim okolnostima zadržala razina sigurnosti, sredinom rujna ove godine stupilo je na snagu nekoliko važnih odredbi kojima su povećani zahtjevi sigurnosti prema bankama i ostalim pružateljima platnih usluga. Te odredbe odnose se na iniciranje i obradu elektroničkih plaćanja te zahtjeve za sigurnu komunikaciju između pružatelja platnih usluga. Jedna od bitnih promjena odnosi se na kartično plaćanje. Po novome, ako koristite kreditnu karticu, transakcije na fizičkim prodajnim mjestima morat ćete potvrđivati PIN-om, a ne potpisom, kao do sada.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

‘PRIČICE ZA DUŠU’ Predstavljena knjiga djeda violončelistice Ane Rucner

Dulist

Tko je u potrazi za nadnaravnim moćima s dr. Viskovićem prošao kroz ‘Zvjezdana vrata Dubrovnika’?

Dulist

ZA SVEMIROLJUPCE U nedjelju ne propustite promatranje mjeseca uz film ‘Gosti iz galaksije’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija