Kultura

‘STAZAMA SNOVA’ Otvorena prva samostalna izložba Sunčane Barbarić

‘Stazama snova’, prva samostalna izložba mlade umjtnice Sunčane Barbarić otvorena je ovog ponedjeljka u prizemlju Narodne knjižnice Grad, u organizaciji Dubrovačkih knjižnica.

Prema Aristotelu cilj umjetnosti nije predstavljanje vanjske pojavnosti stvari, već njihova unutarnjeg značenja, a prijeđemo li samo pogledom preko sanjivih djela umjetnice Sunčane Barbarić, već na prvi pogled bit će nam jasno zašto je autorica izložbi nadjenula naslov ˝Stazama snova˝. Njezino stvaralaštvo od početaka upućuje na traganja za nečim izvan granica materijalnog i opipljivog; za nečim što je gotovo na rubu snova i jave te na konstantnom razmeđu opipljivog i duhovnog, svjesnog i nesvjesnog – zapisala je o izložbi, Sunčani i njenom radu akademska slikarica Andrea Vukoja. Prisjetila se i njenog umjetničkog puta.

 

Akvarel i ljudi 

Po završetku srednje umjetničke škole, krenula je putem restauracije, ipak, svojom prvom samostalnom izložbom Sunčana je odlučila prikazati sve ono što je stvorila koračajući svojim sanjivim stazama akvarela kojim već duže vrijeme oslikava svoje portrete. Suptilna i profinjena, nenametljiva i samozatajna, dosljedna je svojim viđenjima ljudske vanjštine koju s lakoćom prebacuje na papir. Sunčanino slikarstvo satkano je portretima u kojima se osim spomenute vanjštine pretežno naglašava ono unutarnje, ali i imaginarnim pejzažima sanjive, smirene i pomalo mistične atmosfere. (…)U ovom opusu umjetnica je objedinila sve ono što voli i sve ono što je odavno njena preokupacija, a to su akvarel i ljudi kojima je svakodnevno okružena. Sunčana Barbarić je umjetnica koja svojim papirima prilazi sa strašću, jakim unutarnjim osjećajem za lijepo i emotivno. Njena neiscrpna motivacija proizlazi iz ljubavi prema ljudima, a posebice prema obitelji i situacijama koje je svakodnevno inspiriraju. Ovim opusom upućuje na bitnost obiteljske povezanosti i sloge u građenju zdravih odnosa i odrastanja te ostvarivanja svog punog potencijala u onome što od malena isprepliće cijeli njen život, a to je slikarstvo. Izložbom ˝Stazama snova˝ oživjela je svoje unutarnje vizije i dozvolila svima da sanjaju otvorenih očiju – zapisuje Vukoja.

BIOGRAFIJA 
Sunčana Barbarić rođena je 21. veljače 1997. godine u Dubrovniku. Uz oba roditelja amaterska slikara, od rane dobi započinje s crtanjem i slikanjem. Nakon umjetničke škole Luka Sorkočević u Dubrovniku, smjer Slikarski dizajner, 2019. godine završila je i preddiplomski studij konzervacije/restauracije na Sveučilištu u Dubrovniku, s provedenim semestrom na pariškom sveučilištu École de Condé. Od 2018. godine članica je Dubrovačke Udruge Likovnih Umjetnika, s kojom redovito sudjeluje na likovnim kolonijama i izlaže na skupnim izložbama. Studentica je I. godine diplomskog studija slikarstva pri Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Pročitajte još

Uputite se na posljednju ovogodišnju ‘Šetnju kroz povijest Mlina’

Dulist

‘PUTOVANJE U MEĐUZEMLJE’ Tomica Kristić otkrio kako mu je Dubrovnik ‘zaradio’ besplatno sedmodnevno noćenje u dalekom Mjanmaru

Dulist

OZVUČENI LISTOPAD U ARL Manja Ristić & Mark Vernon: Improvizacija dvoglavog čudovišta

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija