Koronavirus u Hrvatskoj

STANJE U HRVATSKOJ Osam novooboljelih, četiri osobe preminule

vili beros 1

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj imamo osam novooboljelih od koronavirusa. Izvijestio je ministar zdravstva Vili Beroš na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ukupno je u Hrvatskoj zaraženo 2047 osoba, a obavljeno je  33 577 testiranja. Nažalost, u 24 sata preminula su nova četiri bolesnika, dvije osobe u Koprivnici i dvije osobe u Splitu i svi su imali kronične bolesti. Ukupno su do danas preminula 63 bolesnika, što je na milijun stanovnika brojka od 15. Oporavljenih je do danas ukupno 1232. No, ministar je napomenuo kako silazna epidemiološka putanja ne znači da se možemo opustiti.

-Oprezni moramo biti i dalje – rekao je.

Potom je objasnio detalje oko reaktivacije zdravstvenog sustava.

-Pripremali smo se dok je virus još bio u Kini na adekvatan način. Formirali smo primarne, sekundarne i tercijarne centre. Njihovi kapaciteti nisu ispunjeni i slobodni su. U drugoj fazi dolazi do reaktivizacije zdravstvenog sustava. U suradnji s ravnateljima dogovoreno je pokretanje dijagnostičkih pretraga uzimajući u obzir prioritete. Ažurirat će se sve liste čekanja onih koji u naručeni na dijagnostičke pretrage. Bit će važno pojačati koordianciju s liječnicima obiteljske medicine jer se sva potrebna priprema prije prijema u bolnicu može i mora napraviti na drugi način da bi vrijeme boravka bilo što kraće. Povećat će se broj usluga kroz dnevnu bolnicu, organizirat će se poliklinički rad kako bi  se smanjla gužva. Plan je aktivacija 30 posto elektivnog operativnog programa – rekao je ministar Beroš.

-Vidjeli ste da imamo svega osam novooboljelih, što je iznimno povoljna epidemiološka situacija. Imamo kredit da popuštamo naše mjere, što je krenulo jučer s prvom fazom – rekao je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a.

Od 10 zemalja u okruženju, rekao je Capak, kao što su Mađarska, Slovenija, Srbija, Švedska ili Belgija, na drugom smo mjestu po incidenciji, bolja je jedino Mađarska po brojkama na milijun stanovnika. Sve druge zemlje imaju puno više od nas uključujući Sloveniju, Srbiju, Švedsku. Imamo najnižu stopu umrlih.

-Inspekcije civilne zaštite stalno su pri ruci pa i policijski službenici ako zatreba. Svi će stalno pratiti situaciju, a ako primijete nepravilnosti i stuacije koje bi trebalo korigirati tu su kako bi ukazali na nih. Nije cilj represija, već da se ukaže i skrene pažnja. Ljudi se znaju zaboraviti. Posebno se prati pridržavanje svih mjera fizičke udaljenosti, najviših higijenskih standarda i dezificiranja prostora – rekao je ministar Davor Božinović odgovarajući na pitanje o mjerama koje su se počele primjenjivati od jučer.

-Postoji visoki stupanj razumijevanja svih dionika u ovoj krizi, i institucija i građana – rekao je Božinović.

Iduća pitanja odnosila su se na upute za povratak u škole.

-Dovršen je draft preporuka za maturu i povratak u škole, koji je dan resornom ministarstvu i ono ima određeno vrijeme za primjedbe i komentare. U četvrtak izlazimo s usuglašenom verzijom – odgovorio je Capak te dodao kako su i za odlazak u Crkvu napravili draft koji je moderniziran te bi mogao biti gotov sutra.

Na pitanje praćenja oboljelih putem mobitela, ministar Božinović rekao je kako se radi o epidemiološkoj mjeri praćenja kontakata, tj. onih koji su kontaktirali s nekim tko je obolio.

-Sve se više govori i o korištenju mobilnih aplikacija koje bi to ubrzale. Europska komisija je izdala i preporuke koje obuhvaćaju strogo poštivanje privatnosti. Sedam, osam država EU već ima takva tehnološka rješenja te ih koristi, 12-ak je u pripremnoj fazi. Svi to vide kao mogućnost sprječavanja brzine širenja u drugom valu o kojem se govori – rekao je Božinović.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist