Aktualno

Srpski major optužen za paljenje Čilipa!

Srpski major optužen za paljenje Čilipa!

Optuženik za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, prema optužnici Županijskog državnog odvjetništva u Splitu je Srboljub Srbo Zdravković, kako donosi Dalmacijanews.com.

Tadašnji major optužen je da je od 5. do 7. listopada 1991. kao zapovjednik 3. motoriziranog bataljuna 5. motorizirane brigade JNA, naredio podčinjenima da zapale Čilipe, pri čemu je devedeset obiteljskih kuća, gospodarskih i drugih javnih objekata potpuno uništeno, a suprotno propisima međunarodnog ratnog i humanitarnog prava.

Prema podacima srpskog Helsinškog odbora za ljudska prava o ratnim zbivanjima oko Dubrovnika, Zdravković je predvodio okupaciju Mokošice, zapovijedao je snagama na Osojniku, a u dokumentarnoj seriji crnogorske televizije o "ratu za mir" snimljen je kako se hvali zauzimanjem Cavtata i Čilipa. Dapače, na jednoj snimci jasno ga se čuje kako kaže "Ja sam sve to spalio", razgovarajući s uplašenom staricom na Zvekovici, opravdavajući se da se iz Čilipa pucalo na njegove vojnike, prenosi Dalmacijanews.
 

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist