Aktualno

Sretan imendan svima koji nose ime sv. Antuna

Sretan imendan svima koji nose ime sv. Antuna

Spomendan je svetog Antuna Padovanskog, kršćanskog sveca rođenog 1195. godine u Lisabonu.

Stupivši u red svetog Franje dobio je ime Antun, a naslov Padovanski dobio je po tome što je umro u Padovi gdje počivaju i njegovi posmrtni ostatci.

U ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu kod svećenik stolne lisabonske crkve te se u petnaestoj godini odlučio posvetiti Bogu, pa stupa u samostan Augustinaca kraj Lisabona. zaredio se za svećenika osam godina kasnije.

Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi.

Posjedovao je briljantan talenat naučavanja i propovijedanja, a bio je sjajan u tome da ljubeći Božju riječ i razumijevajući je, donese je i prilagodi svakodnevnim situacijama života.

Časti se kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

Proslava sv. Antuna u Korčuli
Župa sv. Marka u Korčuli, nakon što je molila pobožnost Trinaest utoraka sv. Antunu, svečano će proslaviti blagdan sv. Antuna Padovanskog u utorak 13. lipnja. Središnja proslava bit će u novoizgrađenoj crkvi sv. Antuna Padovanskog  u 19 sati. Ovu misu će predslaviti i procesiju sa svečevim kipom predvoditi dubrovački mons. Roko Glasnović.

Raspored misa toga dana:
Jutarnja misa na ‘glavici’ sv. Antuna u 7.30
Misa u crkvi sv. Marka u 17.30

Proslava sv. Antuna u Lapadu
U lapadskoj župi sv. Mihajla u Dubrovniku svečano se slavi blagdan sv. Antuna Padovanskog. Trodnevnica sv. Antunu započinje u subotu 10. lipnja i traje do ponedjeljka 12. lipnja. Trodnevnicu predvodi don Mijo Grozdanić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Katunima i Kreševu pokraj Splita. Sva tri dana sveta misa je u 19:00 sati, a pobožnost u 18:30 sati. U nedjelju, 11. lipnja, večernju misu i euharistijsko klanjanje poslije svete mise animirat će slavljenički tim Adonai. Na blagdan sv. Antuna 13. lipnja mise će se slaviti u 6:00, 7:00, 8:00, 10:00 i svečana misa u 19:00 sati. Blagoslov djece moćima sv. Antuna bit će u 18:00 sati. Don Mijo Grozdanić je rođen 1969. godine u Splitu, sjemenište završio u Zadru, a filozofsko-teološki studij u Splitu gdje je i diplomirao. Zaređen je za svećenika na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1996. Bio je župnik u župi Bijeli Vir kod Metkovića, a zatim u župi Gospe Fatimske u Splitu.

Proslava sv. Antuna u Male braće
Blagdan sv. Antuna tradicionalno se svečano slavi u samostanima i crkvama gdje služe franjevci. U crkvi Male braće u Dubrovniku na svečev blagdan u utorak, 13. lipnja, misna slavlja bit će u: 6, 7, 8, 9.30 te u 11 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece i cvijeća, a u 19 sati svečana misa koju predvodi fra Stipan Klarić, župnik i gvardijan franjevačkog samostan u Slanom.

Proslava svetog Antuna u Rožatu
Misno slavlje održat će se u 8 sati, dok će se blagoslov djece i cvijeća te procesija održati u 18.30 sati. Nakon toga slijedi svečana misa s početkom u 19 sati, a koju će s blagoslovom djece i cvijeća predvoditi župnik fra Tomislav Hrstić.

Pročitajte još

LIBERTAS OSUDIO NAPAD NA SVOG DJELATNIKA: Nasilje nikada nije rješenje, niti se može ičim opravdati

Dulist

FOTO Vrtlar uredio javnu zelenu površinu kod crkve Gospe od Milosrđa

Dulist

IZAĐITE NA IZBORE Birališta su otvorena do 19 sati!

Dulist