Politika

SRĐEVCI O GRUŠKOM TERMINALU Nije li nam jedna Garaža dovoljna?

luka gruz koncesija1

Gradski vijećnici Kandidacijske liste građana birača Srđ je Grad osvrnuli su se na današnjoj konferenciji za medije na tri važne teme – terminal u Gružu, upravljanje kompleksom Lazareta, UPU Sveti Jakov.

– Dubrovniku treba lučki terminal i popratna infrastruktura koja će stvoriti uvjete da Luka Gruž postane luka ukrcaja. Povećanje broja putnika na kružnim putovanjima sa 800 000 na 1,5 milijuna godišnje bez ostvarenja tog cilja stvorit će dodatni pritisak na gradsku infrastrukturu i dodatno narušiti kvalitetu života u gradu. U nedostatku strategije razvoja kruzerskog turizma, projekt izgradnje terminala u Gružu bit će još jedan u nizu stihijskih projekata koje ova gradska uprava inicira ili podržava na štetu kvalitete života građana.

KLGB Srđ je Grad smatra da Gradsko vijeće treba u okviru svoje nadležnosti zaustaviti sve radnje oko izgradnje terminala u Luci Gruž dok Strategija razvoja kruzerskog turizma ne definira smjer i intenzitet razvoja kruzerskog turizma koji odgovara potrebama grada Dubrovnika i njegovih građana. Osim toga, Ugovor o koncesiji je tajan. Kriju se namjere koncesionara, od toga koji će popratni sadržaji biti izgrađeni do toga kako će se čitavim kompleksom upravljati – na obostranu korist ili na korist koncesionara i štetu Grada. Nepoznate su obaveze koje na sebe Grad preuzima. KLGB Srđ je Grad inzistira na tome da sadržaj ugovora bude dostupan javnosti i gradskim vijećnicima te da Gradsko vijeće Grada Dubrovnika da prethodnu suglasnost za potpisivanje Ugovora o koncesiji. Nije li nam jedna Garaža dovoljna? – upitali se se vijećnici.
Kad je riječ o UPU Sveti Jakov, napominju kako je HDZ/HNS većina u Gradskom vijeću, poznata pod nazivom „Dubrovački dogovor“, 2013. godine omogućila komercijalnu eksploataciju 310 hektara prostora namijenjenog sportu i rekreaciji građana Dubrovnika na Srđu.

-Na sjednici održanoj 14. ožujka 2016., Dubrovački je dogovor, u nešto izmijenjenom sastavu, donio Odluku o izradi Urbanističkog plana uređenja 2.2. „Sv. Jakov“ i time dao off-shore tvrtki pod kodnim imenom Villa Daniela d.o.o. slobodne ruke da urbanistički uredi 1.4 hektara najatraktivnijeg građevinskog prostora u Dubrovniku. Za malobrojne neupućene, Sv. Jakov i Srđ povezuje isti kapital sumnjiva porijekla skriven na Djevičanskim otocima. KLGB Srđ je Grad predložit će na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća usvajanje odluke kojom će Grad Dubrovnik preoteti izradu urbanističkih planova iz ruku špekulativnog kapitala. Nije li nam jedan Golf dovoljan? – ističu iz KLGB Srđ je Grad. I na kraju tu su Lazareti:

-Zbog njihove iznimne važnosti za projekte iz kulture, Gradsko je vijeće na prijedlog liste Srđ je Grad iniciralo izradu Plana upravljanja Lazaretima. Svrha je plana upravljanja osigurati autonomnost djelovanja i samoodrživost budućeg kulturnog centra, što uključuje i važna pitanja usklađivanja komercijalnih sadržaja s primarnom kulturnom namjenom kompleksa i raspolaganja sredstvima prihodovanim od davanja dijela prostora u najam. Davanjem prostora na platou Lazareta u komercijalni najam prije usvajanja Plana upravljanja u potpunosti bi se poništio smisao izrade Plana i ugrozio projekt kandidature Dubrovnika za EPK u njegovoj najosjetljivijoj fazi. Izražavamo veliko zadovoljstvo činjenicom da je Gradsko vijeće usvojilo naš zahtjev da se obustavi planirani natječaj za komercijalni najam prostora na platou Lazareta do usvajanja Plana upravljanja kompleksom Lazareti.
Uistinu, još jedan Revelin nam nije bio potreban – zaključili su iz KLGB Srđ je Grad.

Pročitajte još

Knežević iz Sabora: ‘Zakoni i Ustav sprječavaju smjenu sudaca i državnih odvjetnika koji ne rade svoj posao’

Dulist

Franković je od danas saborski zastupnik: ‘I dalje ću braniti boje našeg grada’

Dulist

Konstituiran novi saziv Sabora, Jandroković treći put predsjednik

Dulist