Kultura

Spoznaja o razaranju Dubrovnika

U organizaciji dubrovačkog ogranka Matice hrvatske, a povodom dvadesete godišnjice agresije i razaranja Dubrovnika u MSHS-u je održano predavanje Luka Braila „Rat za mir na jugu Hrvatske“ i projekcija dokumentarnog filma Miljenka Dujele „Zašto Dubrovnik?“.

Ratni dopisnik Slobodne Dalmacije iz Dubrovnika Luko Brailo nizom je izloženih službenih dokumenata, medijskih objava i fotografija prikazao izravnu odgovornost Crne Gore i Srbije za agresiju na šire područje Dubrovnika i Republiku Hrvatsku.
– Prečesto se zaboravlja da je rat ovdje trajao do pred kraj kolovoza 1995. godine, kada je nastradala mladost Zatona – kazao je Brailo.

Novinar i redatelj Miljenko Dujela kazao je kako svoj dokumentarac nije radio za Dubrovčane, nego za svijetsku javnost, kako bi spoznali što se događalo u Dubrovniku u to doba.
– Dva puta sam tada došao u Dubrovnik. Prvi put mi je Ivana Burđelez javila da je pogođena Sinagoga, pa smo taj film snimili za talijansku televiziju, ali je film završio i u SAD-u. Drugi put me zvao fra Jozo Sopta da je Pridvorje slobodno, i zajedno smo ga pošli posjetiti – kazao je Dujela.

U sklopu predavanja prikazan je i film „Zašto Dubrovnik?“. Lišen prenešenih značenja, u kojem jedino govori slika, od lica ljudi u skloništima i u egzodusu do scena brutalnog razaranja Grada, paleži i krhotina koje su ostale nakon najtežih udara. Scene razaranja Dubrovnika jednako su uznemirujuće i danas kao i 1991. godine.

Predsjednica dubrovačke Matice hrvatske Ivana Burđelez završno je pozvala gradske vlasti da što prije pozovu u Dubrovnik sve ljude iz svijeta koji su u Gradu dobrovoljno bili u najtežim trenucima.
– Ako se gradski oci ogluše, Matica će ih pozvati povodom iduće Feste Svetog Vlaha – istaknula je Burđelez.

Pročitajte još

USKORO IZLOŽBA Brižno se čuvaju niti ljubavi primorskog veza

Dulist

RADIONICA U VIDRINOM DOMU Sveti Vlaho i Marin Držić zajedno u voljenom Gradu

Dulist

‘JEL’ TAKO ZORANE?’ Na daskama teatra odigrana prva ovogodišnja dramska premijera

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija