Aktualno

Šola: To je političko nasilje

Šola: To je političko nasilje

Kolumnist i novinar Ivica Šola održao je danas u Samostanu svete Klare tribinu na temu „Prijepori oko istraživanja žrtava komunizma u Hrvatskoj“.

Predavač se osvrnuo na moguće ukidanje Ureda za istraživanja zločina komunizma oko kojeg se trenutačno u Hrvatskoj vode rasprave.

Naime, Sabor RH 4. ožujka prošle godine je donio Zakon o pronalaženju, obilježavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon 2. svjetskog rata, te je osnovan istoimeni Ured čije je djelovanje trebalo biti neovisno, istaknuo je Ivica Šola dodavši:

– Pripreme oko ovog Zakona su trajale punih 10 godina, a oko njega usuglasile su se dvije najveće političke stranke HDZ i SDP, a jedini protivnik bio je SDSS. Dakle, koncenzusom i crvenih i plavih, od 96 prisutna zastupnika, za njega je glasalo  93 zastupnika, 1 protiv i 2 su bila suzdržana – dodao je istaknuvši kako je promjenom vlasti došlo do pokušaja „miniranja“ toga Zakona i Ureda. Ured je, dodao je, javna ustanova i samostalna pravna osoba da bi se osigurala neovisnost i izbjegla njegova politizacija.

Dodao je kako takvi neovisni Uredi postoje diljem Europe, u Poljskoj, Saveznoj Republici Njemačkoj, Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji i svugdje je odvojen od izvršne vlasti.

– No, ministar Predrag Matić Fred kroz hitnu proceduru, traži da se taj  Zakon i Ured stave pod okrilje  Ministarstva branitelja, s čime je ponovno došlo do ponovnog zamaranja naroda partizanima i ustašama – naglasio je.

Govoreći o potezima aktualne Vlade po pitanju toga Ureda, istaknuo je kako je nelogično provedbu  Zakona dati Ministarstvu branitelja.

– Zakon je povučen iz hitne procedure, a stranka koja je glasala za njega ga gasi, to je političko nasilje- naglasio je dodavši kako su razlozi takvog poteza prema njegovom mišljenju slijedeći:  

– Ministar Matić kadar je ureda predsjednika RH Iva Josipovića. Provedba toga Zakona u Ministarstvu branitelja  povjerila bi se pukovniku Grujiću, danas pomoćniku ministra Matića. Pukovnik Grujić svoju karijeru započeo je u vrijeme bivše države u Osijeku kao šofer šefa SDB-a ili kolokvijalno Udbe. Tu je i Josip Perković koji u Zagrebu preuzima tajne službe i on je devedesetih Grujića povukao u Zagreb, pa on i  danas slovi kao dio Perkovićeve mreže – istaknuo je Šola dodavši kako je sam Perković izravno zainteresiran za nadzor rada Ureda za obilježavanje i pronalaženje žrtava komunističkih zločina.

– Radi se o opstrukciji u smislu da je Perković zainteresiran za gašenje ovog Ureda i kontrolu nad njim budući da su u nadležnosti Ureda i zločini komunističkih obavještajnih službi nad ubojstvima hrvatskih političkih emigranata u inozemstvu. Perković je u Njemačkoj optužen za ubojstvo Đurekovića, pa se jamačno ne raduje ulasku Hrvatske u EU, jer danom pristupanja EU na snagu stupa i jedinstveni europski uhidbeni nalog na temelju kojega bi se Perković trebao 1. srpnnja 2013. očitovati pred njemačkim pravosuđem – naglasio je Šola.

Dodao je i kako mnogima nije jasno zbog čega je predsjednik Ivo Josipović zainteresiran za rad Ureda:
– Špekulira se kako je jedan od razloga moguća prošlost njegova oca Ante Josipovića – zaključio je Ivica Šola.

Predavanje je organiziralo Hrvatsko kulturno društvo „Napredak“.
 

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist