Zanimljivosti

Smanjimo bacanje hrane tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana

Svakodnevno se bacaju velike količine hrane koja je sigurna i zdravstveno ispravna, a te količine još su i veće u blagdansko vrijeme, kada se dodatno pripremaju i konzumiraju velike količine hrane i pića.

Sprječavanjem i smanjenjem otpada od hrane, uključujući i preusmjeravanja viškova hrane, ostvarujemo neposredne pozitivne učinke na zdravlje, okoliš i financije koji su vidljivi kroz očuvanje energije i prirodnih resursa potrebnih za proizvodnju hrane, uključujući smanjenje emisija stakleničkih plinova na odlagalištima otpada, uštedu novca kroz promišljeno planiranje, kupovanje i čuvanje hrane, ali i podršku zajednici doniranjem viškova hrane koja je zdravstveno ispravna.

Tijekom ovih blagdana smanjimo otpad od hrane u svom kućanstvu primjenjujući sljedeće savjete:

Planiranje kupovine namirnica, kupujte racionalno i bez stvaranja zaliha koje nisu potrebne
Unaprijed osmislite jelovnike, a prije nego li krenete u kupovinu provjerite koje namirnice već imate kod kuće te pripremite popis namirnica koje su vam potrebne. Ne kupujte namirnice i količine koje vam nisu neophodne i koje ne planirate uskoro konzumirati.

Organizirajte hladnjak i smočnicu prije blagdana
Pravilno skladištena hrana prema uputama proizvođača sigurna je za korištenje i dulje ostaje svježa. Tijekom čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane te uvijek prvo konzumirajte hranu s kraćim rokom trajanja.

Ostatke od obroka pohranite u hladnjak ili zamrznite
Pokušajte ne pripremati prevelike količine hrane, a na tanjure uzimajte manje količine hrane. Na taj način se smanjuju ostaci hrane na tanjurima, a podrazumijeva se da si svatko može nadopuniti tanjur. Potaknite prijatelje i obitelj da nakon zajedničkih objeda ostatke hrane ponesu kući. Spremite ostatke hrane u hladnjak ili zamrzivač, pri čemu vodite računa o sigurnosti hrane te u hladnjak spremajte samo ohlađenu hranu, a jednom odmrznutu hranu konzumirajte unutar 24 sata od odmrzavanja.

Budite inovativni i praktični – novi recepti
Potražite “recepte za viškove hrane od blagdana” za nove ideje. Od ostataka obroka mogu se pripremiti zanimljiva jela, a korištenjem ostataka prethodnih obroka, osim što sprječavate bacanje hrane, skraćujete i vrijeme potrebno za pripremu idućih obroka.

Razlikujte označavanje roka trajanja hrane („najbolje upotrijebiti do“ i „upotrijebiti do“ datum)
Informirajte se o oznakama roka trajanja na hrani i razlikujte ih budući da se nerazumijevanje razlika u označavanju rokova trajanja smatra jednim od razloga nepotrebnog bacanja hrane koja je sigurna za konzumaciju.

„Najbolje upotrijebiti do“ datum je tzv. „datum kvalitete“ koji pokazuje datum do kojeg hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva, ako je ispravno skladištena. Mnogi prehrambeni proizvodi kojima je rok trajanja označen „najbolje upotrijebiti do” datumom su i nakon isteka toga roka još neko vrijeme sigurni za konzumaciju, ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete (npr. promjena arome, tvrdoće, teksture).

„Upotrijebiti do“ datum je tzv. „datum sigurnosti“ i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog aspekta brzo kvarljiva. Nakon isteka „upotrijebiti do” datuma hrana postaje nesigurna i može predstavljati neposrednu opasnost za zdravlje ljudi te nije za konzumaciju.

Donirajte hranu
Tijekom cijele godine budimo socijalno osjetljivi i podijelimo namirnice i viškove hrane s potrebitima.

Pročitajte još

A SADA NA ENGLESKOM! Na današnji dan prije godinu dana predstavljeni ‘Svi Vlahovi ljudi’

Dulist

Na Kandeloru uživajte u slasticama od ljute naranče i učinite dobro djelo

Dulist

Sajam u Lazaretima: od kovanih i drvenih predmeta do pršuta, sireva, igračaka…

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija