Kultura

Slobodan Begić za DuList: ‘Orkestar je brod koji mora malo promijeniti kurs, želimo uključivati učenike i studente u rad!’

Slobodan Begić za DuList: 'Orkestar je brod koji mora malo promijeniti kurs, želimo uključivati učenike i studente u rad!'

Moram istaknuti kako je biti ravnatelj Dubrovačkog simfonijskog orkestra velika razlika u odnosu na posao kojeg sam dosad obavljao, druga vrsta posla. Nešto sam već i odradio, u smislu koncertnog programa već sam ostvario neke kontakte i razgovore s dirigentima s kojima ćemo surađivati te dosta radio na tome da Orkestar profunkcionira na međunarodnoj razini – ističe za DuList Slobodan Begić, novi ravnatelj našeg Orkestra. Kako gleda na mandatno razdoblje koje ga čeka, ali i koje su mu osnovne programske smjernice, komentira za naš portal.

– To je zadatak kojeg sam si postavio, pa sam u tom mislu dosta kontakata već obavio. Naravno, trebat će neko vrijeme, ovo je brod koji sada mora malo primijeniti kurs. Nije lako, treba pomalo, jer sve što se radi iznenada neće biti dobro. Svakako, slijedit ću put dogovorenog programa Dubrovačkog simfonijskog orkestra – treba vidjeti što je sve dogovoreno, nikome tko je postigao određeni dogovor s Orkestrom nećemo otkazivati. Neke tradicionalne stvari nećemo ‘ukidati’, s time da će se projekt opere kojeg je dosad radila Umjetnička škola Luke Sorkočevića vjerojatno raditi iz baze Orkestra – napominje Begić.

– Isto tako ćemo postići dogovor sa školom u smislu ugovora u kojem će započeti suradnja UŠLS i Orkestra, gdje ćemo uključivati učenike srednje škole koji će stjecati prva iskustva u radu orkestra, onda ćemo razmotriti i koncerte učenika koji se prijave za solističko muziciranje… Svakako i sa studentima! Želimo i njih uključiti u rad orkestra, jer će im svakako trebati stjecanje iskustva. Mislim da je tradicionalno to Dubrovnik nekad gajio i volio bih da se to vrati – sumirao nam je u kratkim crtama svoje planove Slobodan Begić, novi ravnatelj našeg Orkestra. Pred njim je mandatno razdoblje do 2027. godine.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist