Sport

Skupština ŽNS-a bez potpore iz Zagreba

Skupština ŽNS-a bez potpore iz Zagreba

Na Skupštini Hrvatskog nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, koju je u hotelu park u petak navečer sazvao zamjenski predsjednik Igor Žuvela, izglasane su promjene u tijelima saveza, kao i promjene u statutu.

Uvodno je nazočnima izvješće o radu podnio suspendirani predsjednik Tomislav Jurjević i to „kako bi svi nazočni slobodno, bez pritisaka, prosudili o angažmanu u HNS-u“.

– Bačen je kamen smutnje između nas kada su istaknute kandidature Markovića i Štimca, što je podijelilo dubrovačko-neretvanski nogometni savez. Znate da sam ja trebao biti onaj odlučujući 25. glas na skupštini u Zagrebu, ali smo tada pokradeni od izborne komisije. Oni koji su tada Markovića branili, sada su ga izbacili, a na pozicije su došli novi poslušnici – rekao je Jurjević, dodavši kako je najjužnija županija postala svojevrsni „pokret otpora“.

– Mi smo nastavili raditi, a oni (Pero Vićan i Stipe Gabrić Jambo, op.a.) su u Mlinima 27. siječnja održali svoju skupštinu, za koju Ured državni ured nije dao legitimitet. Dan kasnije smo mi organizirali legitimnu skupštinu, a na kojoj je za tajnika izabran Srđan Vrtikapa. Vidjevši da su izgubili pravnu bitku, HNS je nestatutarno suspendirao 26 izaslanika, a zatim i cijeli savez. Uveden je povjerenik Bebić, a oni su postavili Joza Ostojića za tehničkog tajnika – objasnio je kronologiju zbivanja suspendirani predsjednik Jurjević.

– Nakon izbora novog vodstva HNS-a dogovaraju se kadrovske promjene, Igor Štimac postaje izbornik i odjednom smo svi jedno tijelo. Skinuli su kazne svima osim meni, Vejiću, Hausvički, Kristiću i Babiću. Uslijedili su pritisci i prijetnje, čak su nas i kazneno prijavili, ali je sve odvačeno. Ipak, kaznena prijava protiv Joza Ostojića, koju sam osobno podnio, prerasla je u podignutu optužnicu i to zbog krađe novca. Ostojić je sa žiro-računa Saveza podigao kao pozajmicu sto tisuća, a vratio tek 20 tisuća. Takođe, fasificiran je i poslovnik sa skupštine – naveo je Jurjević.

– Vodimo pravednu borbu protiv devastacije nogometa. Spreman sam sjesti s njima i pomiriti se, jer sam siguran da u toj vreći ima tek tri ili četiri gnjile patate. Sastao sam se u Metkoviću s Bebićem i drugim predstavnicima klubova druge struje, čak sam i nudio svoj odlazak, samo neka se nađe netko neopterećen. Sastao sam se u Zagrebu sa Štimcem, otišli smo u Rusanovu, kod predsjednika Šukera i izvršnog predsjednika Damira Vrbanovića, tražio da budu posrednici. Oni su obećali da neće podržati nelegalne skupštine u Kominu, ali su se na kraju ipak tamo pojavili. Rekli su mi „Nismo im dali legitimitet“. Zvao sam ih i da dođu ovdje večeras, ne moraju nas podržati, mogu biti i promatrači – rekao je Jurjević.

Istaknuo je kako šest trećeligaša i šest četvrtoligaša iz druge struje u dvije godine nisu uplatiti ni lipe na račun Saveza. Neki su pristali dogovoriti se, neki su ostali suspendirani, pa tako i bez prava glasa, izjavio je Jurjević, nazvavši drugu stranu „nečasnim ljudima koje je trebalo suspendirati nakon njihove skupštine u Milinima“.

– Nikome ništa neću obečati, samo povratak iskonskom nogometu – zaključio je svoje obraćanje Jurjević.

Potom se utvrdio kvorum (nazočno 20 od 45, ali kako je 7 klubova s 11 zastupnika suspendirano, računa se 34), pa se krenulo u izglasavanje izmjena u tijelima Saveza, pa su tako zbog „nesudjelovanja u radu i opredjeljenja za druge opcije“ s mjesta podpredsjednika razriješeni Krešimir Vejić i Jerko Andrijić, a na njihova mjesta izabrani su Akan Dilberović i Frano Skokandić.

Zbog nerada i bojkota, ali i spriječenosti poslom, iz Izvršnog odbora su smijenjeni Vejić, Andrijić, Mustapić i Ferri, a kao novi članovi IO-a izabrani su Davorko Obuljen i Tudor Didović. Ostavljena su dva prazna mjesta za eventualne kandidate iz redova „buntovnika“.

– Želimo pokazati da smo fleksibilni – rekao je Žuvela. Razrješenje s mjesta zastupnika u Skupštini HNS-a dobili su Krešimir Vejić i Mato Previšić, a na njihova mjesta izabrani su Luka Klaić i Marijan Lovrinčević. Za zamjenske zastupnike izabrani su Luka Klaić i Nikola Krstičević.

Na skupštini je također smijenjen i Pero Vićan, s pozicije člana Izvršnog odbora HNS-a, a umjesto njega izabran je Akan Dilberović.

Razriješeni su i članovi Nadzornog odbora Branko Bebić, Branko Žuvela i Cvijeto Bratoš („Njega svakako“ doviknuo je netko iz publike), a u novi sastav NO-a ušli su Vehbija Ćustović, Mario Barbić i Ivo Dobrašin.

Nazočnima se nakon završetka izglasavanja ponovno obratio suspendirani predsjednik Tomislav Jurjević, koji je izjavio kako je učinjeno sve kako bi Savez nastavio funkcionirati i „prihvatiti se obveza dušom i tijelom“.

– Mjesecima smo radili na promjenama statuta jer smo htjeli uključiti sve aktere – rekao je Jurjević, a članovi skupštine su potom prihvatili izmjene statuta, u kojem su konačno prihvaćene izmjene sustava bodovanja za zastupnike u skupštini, i to po principu „jedan član – jedan glas“. Jurjević se zahvalio svima koji su se odazvali skupštini jer su time dokazali da su „moralni i dosljedni u sportskom duhu“.

Upozorio je na „latentnu opasnost“ nepovoljne reakcije Ureda državne uprave zbog zahtjeva druge struje da se skupština iz Komina proglasi legitimnom. Jurjević se nada kako će taj zahtjev biti odbijen.

– Ako i ne uspijemo, moramo znati gdje ćemo se natjecati, što ćemo raditi. Formirat ćemo jaku županijsku ligu dvanaest klubova i dobru drugu županijsku ligu. Jedino će mi biti teško što će dio od 70 tisuća kuna ići u ruke lopovima. Ipak, klubovi se žele natjecati i tako će i biti. Svima nama valja igrati, svima se nama valja natjecati – istaknuo je Jurjević.

Zamolio je predstavnicu NK jadrana iz Smokvice, ujedno i saborsku zastupnicu Ružu Tomašić da pomogne, prije svega u HNS-u, a zatim i u resornom ministarstvu. Jurjević je za prvu polovicu rujna najavio plenum klubova.

Ruža Tomašić znakovito je istaknula kako ne voli nogomet, ali kako želi da se djeca maku s ulica na nogometne terene.

– Odrasli u nogometu žele ostvariti neke svoje osobne interese. Ako ja kao žena to želim promjeniti, onda to očekujem i od vas. Znate da sam bez dlake na jeziku. Stojim vam na raspolaganju – istaknula je Tomašić, dok je suspendirani predstavnik nogometnih sudaca Maro Kristić pohvalio rad skupštine te se i sam stavio na raspolaganje. Također je poslana i jasna poruka HNS-u kako je Hajduk Vela Luka legitimni pobjednik županijskog kupa.

Vrijedi istaći kako skupštini nije nazočio nitko iz Hrvatskog nogometnog saveza, što bi se moglo protumačiti kao izostanak potpore ili makar minimuma uvažavanja središnjice prema legalnim i legitimnim predstavnicima nogometnih klubova s juga Hrvatske.

Na skupštini u Grand hotelu Park su sudjelovali Nikola Mage i Dragan Vučković (Udruga nogometnih delegata), Jure Karamatić i Vehbija Čustović (Udruga nogometnih kontrolora instruktora), Antonio Bagoje i Nikša Perak (Udruga trenera), Ivo Dobrašin (Nogometni centar Konavle), Željko Curać (Nogometni centar Korčula), Donko Grgić (NK Faraon), Ruža Tomašić (NK Jadran Smokvica), Perica Šegedin (NK Žrnovo), Marijan Lovrinčević (NK Orebić), Ile Topuzović (NK Dubrovnik 1919.), Mato Barišić (NK Grk), Mario Barbić (NK Omladinac), Marijo Rakić (NK Maestral), Veseljko Mrčavić (NK Putnikovići), Sebastijan Marinović (NK Hajduk 1932.), Ivo Lukač (NK Rat) i Vedran Žuro (NK Iskra)?.

Pročitajte još

Jugaši u finalu Prvenstva Hrvatske!

Dulist

OSMI DU MOTION Za vikend je grad u pokretu, stižu trkači iz 50 zemalja svijeta

Dulist

‘Pituri’ nastupaju u završnici Kupa Hrvatske

Dulist