Zanimljivosti

SJEĆATE LI SE OPAKE ‘LUCE’? Dubrovnik je bio najhladniji grad na Jadranu

bura kisa snijeg012

Ciklona Luce nam je, na današnji dan 2017. godine, donijela snijeg, buru i hladnoću, a Dubrovnik je tada bio najhladniji grad na Jadranu.

Fronta sa sjevera tada je do naših krajeva stigla u noći od srijede 4. siječnja 2017. na četvrtak 5. siječnja, a iza nje je počelo pritjecanje vrlo hladnog zraka. Luce je jačala nad jugom Jadrana.

– Nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovoga je puta pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja. U najvišim predjelima poluotoka palo je preko 20 cm snijega. Do jutra se fronta proširila do juga Jadrana gdje su oborine bile i najintenzivnije. U Konavlima je pao obilniji snijeg, a snježnih pahulja je bilo i uz more u Dubrovniku i Cavtatu, ali se snijeg nije zadržavao – pisao je tada portal Crometeo.

Što se tiče oborina, na Čilipima je tada palo 60 mm do 19 sati, u Komiži 26.8 mm, a u Dubrovniku 24 mm.

Nakon prolaska fronte jačao je i vjetar, u unutrašnjosti sjeverac, a na Jadranu bura, osobito poslijepodne i navečer. Do večernjih sati 5. siječnja 2017. u Dubrovniku je izmjeren udar bure od 125 km/h.

Automatska postaja DHMZ-a na Prevlaci pretrpila je udare bure i dan kasnije 6. siječnja, a 7. siječnja Dubrovnik se produbio na -5. Meteorološka stanica u Čilipima izmjerila je -6,3 stupnja Celzijeva čime je srušen rekord iz 1985. godine (-6.0°C od 19.2.1985. godine).

Hladno vrijeme nastavilo se i idućih dana, a 11. siječnja prekrio nas je bijeli pokrivač.

Pročitajte još

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist

More u Hrvatskoj postiglo rekordnu temperaturu od 29,7 stupnjeva

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist