DuList IN

Sjećaš li se Dolly Bell

Sjećaš li se Dolly Bell

Biokovske litice bogatije su za novi alpinistički smjer dugačak 480 metara, koji su prošlog tjedna ispenjali dubrovački penjači Goran Daldon i Dorian Palaš, inače članovi Penjačkog kluba „Pauk“.

– Ispenjali smo prvenstveni uspon u liticama Biokova. Tuda nitko nikad prije nije prošao, što je najcjenjenije u alpinizmu – vrh koji možeš dosegnuti. Novi smjer smo napravili i osigurali ga u Drašnicama kraj Podgore. Stijena koju smo ispenjali se nalazi točno ispod „poznate“ stijene koja se urušila i zatvorila cestu Makarska – Vrgorac. Smjer počinje desetak metara od Jadranske magistrale, a završava kada se stigne na tu cestu. Dugačak je 480 metara i spada među najduže opremljene penjačke smjerove u Hrvatskoj. Koliko mi je poznato, drugi je po dužini, a najduži je isto u Biokovu i ima 600 metara – govori Goran Daldon po povratku s Biokova.

Penjači dubrovačkog „Pauka“ Goran Daldon i Dorian Palaš u liticama Biokova ispenjali su jedan od najdužih i najzahtjevnijih alpinističkih smjerova u Hrvatskoj, za što im je trebalo 10 sati penjanja slobodnim stilom i opremanja smjera spitovima za buduće penjače

Smjer su uredili sa spitovima (ekspanzivnim klinovima koji služe kao međuosiguranje prilikom penjanja i atestirani su na opterećenje od 2 tone).  i sad je osiguran za slobodno ponavljanje.
– Specifičnost je što smo prvi prošli tim smjerom. Riječ je o alpinističkom penjanju slobodnim stilom, što znači da se za napredovanje koristi samo snaga ruku i nogu. Razlika između tehničkog i slobodnog penjanja je u tome što kod slobodnog penjanja nije dozvoljeno korištenje nikakve opreme, dok je u tehničkom penjanju dopuštena oprema i razna pomagala, poput klinova, stremena (alpinističke ljestve)… – objašnjava Daldon.
 
TRENUTAK INSPIRACIJE
 
– Kao i svaki drugi alpinistički smjer, sad ima ime i ocjenu težine. Izabrali smo ime „Sjećaš li se Dolly Bell“, što je bio rezultat trenutka inspiracije nakon uspona! A ocjena je 6A+. Riječ je o našoj subjektivnoj procijeni i doživljaju težine uspona. Inače, postoje ocjene od 3 do 9A pa Dolly Bell spadala u srednje teško slobodno penjanje. Ocjena smjera se daje po najtežim detaljima smjera, a ovaj ima 11 dužina (u prosjeku po 44 metra) i najteži detalji su u okomitim glatkim pločama s malim hvatištima koje su u 3. i 8. dužini – ističu dubrovački penjači.
Za ispeti i opremiti smjer spitovima uz pomoć torne teške 5 kg i s preko 20 kilograma opreme na leđima, trebalo im je oko 10 sati. Dužine su penjali naizmjenice, jednu dužinu penje jedan penjač, a drugi je u osiguranju, a na idućoj dužini se zamjene.
Već sutradan na smjeru su bili prvi ponavljači smjera, zagrebački penjači koji su stigli na Biokovio čim su čuli da je novi i atraktivni smjer ispenjan i opremljen. Njima je od vrha trebalo 5 i pol sati i potvrdili su ocjenu 6A+ koju je smjeru dao dubrovački dvojac.

Više o ovom alpinističkom podugvatu, novim planovima za smjerove u Biokovu i tečajevima koje će "Pauci" organizirati tijekom sljedećih mjeseci, pročitajte u tjedniku DuList koji je upravo na trafikama.
 
 

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović