Grad

SJEĆANJE NA 1. LISTOPADA Braco Elezović: Tih dana sam saznao kakav nas užas tek čeka…

Dubrovčani će danas obilježiti još jednu godišnjicu početka srbo-crnogorske agresije na Grad.

Tog dana prije 24 godine od rane zore na uže dubrovačko područje počele su padati prve granate, a dva borbena zrakoplova bivše JNA raketirala su elektropostrojenje u Komolcu, ostavivši Dubrovnik bez struje i vode. Time je počelo najteže razdoblje u povijesti grada pod Srđem.

Dubrovački branitelj Braco Elezović ispričao je za DuList njegovo iskustvo prvih dana rata, koji za njega ipak nisu počeli 1. listopada 1991., već u svibnju iste godine. Naime, ne vjerujući izjavama naših političara da do rata u Dubrovniku neće doći, skupina Dubrovčana, među njima i Elezović, je u Mjesnoj zajednici Gruž odlučila osnovati prvi nenaoružani odred.

– Mi smo trebali biti kao civilna zaštita. Ja se s tim nisam slagao i pokojnom Peru Kosoviću, koji je to inicirao, predložio sam da takav odred sastavi od ljudi nesposobnih za vojnu službu, a da mi mlađi budemo naoružani odred. Na kraju smo osnovali odred sa zapovjednikom Krešom Klarićem. Tek nakon akcije ‘Zelena tabla’ u Pločama dobili smo nešto oružja: puške M-48 ‘Tandžare’, dva ručna bacača, dva puškomitraljeza, M-53 ‘Garonje’. Mi koji smo prošli JNA održali smo u dva popodneva ubrzani tečaj korištenja naoružanja. Nakon toga je jedna grupa poslana na Bosanku. Ja na žalost nisam bio među njima, ostao sam u MZ, dežurali smo kod sirene u gruškoj školi – prisjeća se prvih dana rata Elezović. Prepričava ih detaljno, gotovo dokumentaristički.

Elezovićevo svjedočanstvo o prvim danima rata pročitajte u novom broju Dulista, koji je u prodaji od srijede.

Pročitajte još

Mirna Batistić; ravnateljica Instituta za more i priobalje: ‘Stanje u našem moru još uvijek je ne dobro, ne zadovoljavajuće, nego odlično!’

Mia Njavro Banić

Jelka Tepšić odlikovana Križem Reda za civilne zasluge Kraljevine Španjolske

Dulist

Ovo su najbolji dubrovački doktori!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija