Kultura

SJAJAN IZBOR! Andrija Ivančan novi je umjetnički direktor Folklornog ansambla Linđo

SJAJAN IZBOR! Andrija Ivančan novi je umjetnički direktor Folklornog ansambla Linđo

Andrija Ivančan novi je umjetnički direktor Folklornog ansambla Linđo. Nakon raspisanog i provedenog natječaja Upravno vijeće Folklornog ansambla Linđo jednoglasno je tako usvojilo prijedlog ravnatelja Vlaha Kljunka te je Ivančan i izabran. Nekadašnji umjetnički voditelj Ansambla LADO već je i prije radio s našim Linđovcima, gdje je uvijek bio rado viđen gost, stoga veseli čuti kako je sada ‘u stalnim redovima’ našeg ansambla, kojem će svakako doprinijeti svojim angažmanom na očuvanju tradicije i njegovanju baštine kroz foklor.

-Nemjerljiva je uloga i značaj Folklornog ansambla Linđo za kulturni i društveni život grada Dubrovnika i okolice od njegovog osnutka do danas. Ta činjenica obvezuje na održavanje stalne najviše umjetničke razine, pa prema tome i na kvalitetno i visoko stručno umjetničko vođenje institucijom – istaknuo je novi umjetnički direktor Andrija Ivančan u uvodu kojim je predložio plan rada u sljedećem četverogodišnjem razdoblju na koji je izabran, istaknuli su iz Folklornog ansambla Linđo.

U prijedlogu programa Ivančan kaže kako zadane ciljeve nije postavio napamet, već su oni posljedica osobnog iskustva u radu s Ansamblom u četiri navrata.

-Radeći s Ansamblom na postavljanju dviju izuzetno zahtjevnih koreografija (Podravski svati i Splitski plesovi) za koje se može konstatirati kako su pravi profesionalni zahvati, bilo je jasno kako se i u voditeljskom i u izvođačkom kadru krije izuzetan potencijal koji može odgovoriti najkompleksnijim scenskim izazovima – riječi su Ivančana koji je uz posebno napominjanje dobre suradnje dodao kako je međusobni odnos u razdoblju postavljanja ovih dviju koreografija bio pun strasti i dobre energije, što je osnovni preduvjet bez kojeg je nemoguće ostvariti zadane ciljeve. U samom kraju ciljeva koje si je postavio za četverogodišnje mandatno razdoblje Ivančan se posebno osvrće na rad s djecom. Ističe kako Linđo prije svega jest javna ustanova u kulturi, osnovana s namjerom obogaćivanja kulturne i turističke ponude, ali isto tako kako bi okupljala djecu i mladež Dubrovnika i okolice, te ih odgajala u duhu poštovanja tradicijske kulture.

Podsjetimo, DuList je 2018. godine razgovarao s gosparom Andrijom povodom postavljanja raskošne i izuzetno teške koreografije ‘Podravski svati’ na Igrama. O koreografiji samoj, koja je nebrojeno puta osvojila bine diljem svijeta, ali radi i energije koja vlada u Linđu pričali smo tada s Ivančanom koji nije skrivao oduševljenje ansamblom – od prvog dana.

Profesor Ivančan hrvatski je etnolog, polonist i etnokoreograf, jedna od ključnih figura očuvanja tradicijskih vrijednosti Lijepe Naše.

Iz bogate biografije izdvojit ćmo tek dio – folklorom se počinje baviti 1983. godine, kada postaje članom Zagrebačkog folklornog ansambla Dr. Ivana Ivančana, njegovog oca, čiji je umjetnički voditelj od 1989. godine. U razdoblju od 1990. do 1994. godine zaposlen je u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Godine 1994., kao prvi i jedini do danas u Hrvatskoj, stječe status slobodnog umjetnika iz područja folklorne koreografije.

Voditelj je Hrvatske škole folklora pri Hrvatskoj matici iseljenika, jedan je od osnivača Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja te član Upravnog odbora od njegova osnutka do danas. Službeni je instruktor za hrvatske narodne plesove pri Council International of Folklore Festivals, član je Hrvatskog društva skladatelja i Društva baletnih umjetnika Hrvatske.

Autor je većeg broja glazbeno-scenskih djela koja izvode profesionalni i amaterski ansambli u Hrvatskoj, Europi, Australiji, Južnoj i Sjevernoj Americi. Posljednje tri sezone kreira i postavlja na scenu hrvatske pjesme i plesove za Duquesne University Tamburitzans iz Pittsburgha.

Autor je nekoliko stručnih članaka iz područja etnokoreologije, folkloristike i tradicijske kulture.
Natječaj za umjtničkog direktora Linđa objavljen je nedavno, a o njemu nam se u razgovoru osvrnuo i sam ravnatelj FA, Vlaho Kljunak.

– Po našem statutu i Zakonu o usta­novama moramo imati umjetničkog direktora. To je jako važna osoba koja će biti zadužena za organizaciju i pro­vedbu umjetničkog rada u ansamblu. Riječ je o mandatnom poslu na četiri godine, a ne o stalnom poslu. Kad imenujemo umjetničkog direktora, moramo imenovati i tročlano umjetničko vijeće koje će pratiti provedbu njegovog plana rada – naglasio je Kljunak za DuList.

– Od novog umjetničkog direk­tora očekujem veliku angažiranost oko pripremnih sastava koji zbog ograničenja i zabrana imaju neke ‘rupe’ u svom radu. S njima ćemo neke stvari morati nadoknaditi i to će biti veliki izazov. Također, od umjet­ničkog direktora i voditelja očeku­jem maksimalnu suradnju za dobro­bit Linđa. Naši voditelji su tu dugi niz godina, imaju ogromno iskustvo i poznaju našu djecu. Nadam se da će se dogoditi sinergija što se zadnji put, nažalost, nije dogodilo pa je bilo problema – tada nam je rekao Kljunak. Izborom Andrije Ivančana, vjerujemo kako će se svi izazovi i ‘rupe’ korigirati u najboljem mogućem smislu, a novom umjetničkom direktoru od srca čestitamo!

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

U KUĆI BUKOVAC Prva ovogodišnja Art&Wine radionica

Dulist

[FOTO] ODRŽAN KVIZ O KULTNOM SERIJALU Tko zna najviše o ‘Gospodaru prstenova’?

Dulist