Kultura

SJAJAN IZBOR! Andrija Ivančan novi je umjetnički direktor Folklornog ansambla Linđo

Andrija Ivančan novi je umjetnički direktor Folklornog ansambla Linđo. Nakon raspisanog i provedenog natječaja Upravno vijeće Folklornog ansambla Linđo jednoglasno je tako usvojilo prijedlog ravnatelja Vlaha Kljunka te je Ivančan i izabran. Nekadašnji umjetnički voditelj Ansambla LADO već je i prije radio s našim Linđovcima, gdje je uvijek bio rado viđen gost, stoga veseli čuti kako je sada ‘u stalnim redovima’ našeg ansambla, kojem će svakako doprinijeti svojim angažmanom na očuvanju tradicije i njegovanju baštine kroz foklor.

-Nemjerljiva je uloga i značaj Folklornog ansambla Linđo za kulturni i društveni život grada Dubrovnika i okolice od njegovog osnutka do danas. Ta činjenica obvezuje na održavanje stalne najviše umjetničke razine, pa prema tome i na kvalitetno i visoko stručno umjetničko vođenje institucijom – istaknuo je novi umjetnički direktor Andrija Ivančan u uvodu kojim je predložio plan rada u sljedećem četverogodišnjem razdoblju na koji je izabran, istaknuli su iz Folklornog ansambla Linđo.

U prijedlogu programa Ivančan kaže kako zadane ciljeve nije postavio napamet, već su oni posljedica osobnog iskustva u radu s Ansamblom u četiri navrata.

-Radeći s Ansamblom na postavljanju dviju izuzetno zahtjevnih koreografija (Podravski svati i Splitski plesovi) za koje se može konstatirati kako su pravi profesionalni zahvati, bilo je jasno kako se i u voditeljskom i u izvođačkom kadru krije izuzetan potencijal koji može odgovoriti najkompleksnijim scenskim izazovima – riječi su Ivančana koji je uz posebno napominjanje dobre suradnje dodao kako je međusobni odnos u razdoblju postavljanja ovih dviju koreografija bio pun strasti i dobre energije, što je osnovni preduvjet bez kojeg je nemoguće ostvariti zadane ciljeve. U samom kraju ciljeva koje si je postavio za četverogodišnje mandatno razdoblje Ivančan se posebno osvrće na rad s djecom. Ističe kako Linđo prije svega jest javna ustanova u kulturi, osnovana s namjerom obogaćivanja kulturne i turističke ponude, ali isto tako kako bi okupljala djecu i mladež Dubrovnika i okolice, te ih odgajala u duhu poštovanja tradicijske kulture.

Podsjetimo, DuList je 2018. godine razgovarao s gosparom Andrijom povodom postavljanja raskošne i izuzetno teške koreografije ‘Podravski svati’ na Igrama. O koreografiji samoj, koja je nebrojeno puta osvojila bine diljem svijeta, ali radi i energije koja vlada u Linđu pričali smo tada s Ivančanom koji nije skrivao oduševljenje ansamblom – od prvog dana.

Profesor Ivančan hrvatski je etnolog, polonist i etnokoreograf, jedna od ključnih figura očuvanja tradicijskih vrijednosti Lijepe Naše.

Iz bogate biografije izdvojit ćmo tek dio – folklorom se počinje baviti 1983. godine, kada postaje članom Zagrebačkog folklornog ansambla Dr. Ivana Ivančana, njegovog oca, čiji je umjetnički voditelj od 1989. godine. U razdoblju od 1990. do 1994. godine zaposlen je u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Godine 1994., kao prvi i jedini do danas u Hrvatskoj, stječe status slobodnog umjetnika iz područja folklorne koreografije.

Voditelj je Hrvatske škole folklora pri Hrvatskoj matici iseljenika, jedan je od osnivača Hrvatskog društva folklornih koreografa i voditelja te član Upravnog odbora od njegova osnutka do danas. Službeni je instruktor za hrvatske narodne plesove pri Council International of Folklore Festivals, član je Hrvatskog društva skladatelja i Društva baletnih umjetnika Hrvatske.

Autor je većeg broja glazbeno-scenskih djela koja izvode profesionalni i amaterski ansambli u Hrvatskoj, Europi, Australiji, Južnoj i Sjevernoj Americi. Posljednje tri sezone kreira i postavlja na scenu hrvatske pjesme i plesove za Duquesne University Tamburitzans iz Pittsburgha.

Autor je nekoliko stručnih članaka iz područja etnokoreologije, folkloristike i tradicijske kulture.
Natječaj za umjtničkog direktora Linđa objavljen je nedavno, a o njemu nam se u razgovoru osvrnuo i sam ravnatelj FA, Vlaho Kljunak.

– Po našem statutu i Zakonu o usta­novama moramo imati umjetničkog direktora. To je jako važna osoba koja će biti zadužena za organizaciju i pro­vedbu umjetničkog rada u ansamblu. Riječ je o mandatnom poslu na četiri godine, a ne o stalnom poslu. Kad imenujemo umjetničkog direktora, moramo imenovati i tročlano umjetničko vijeće koje će pratiti provedbu njegovog plana rada – naglasio je Kljunak za DuList.

– Od novog umjetničkog direk­tora očekujem veliku angažiranost oko pripremnih sastava koji zbog ograničenja i zabrana imaju neke ‘rupe’ u svom radu. S njima ćemo neke stvari morati nadoknaditi i to će biti veliki izazov. Također, od umjet­ničkog direktora i voditelja očeku­jem maksimalnu suradnju za dobro­bit Linđa. Naši voditelji su tu dugi niz godina, imaju ogromno iskustvo i poznaju našu djecu. Nadam se da će se dogoditi sinergija što se zadnji put, nažalost, nije dogodilo pa je bilo problema – tada nam je rekao Kljunak. Izborom Andrije Ivančana, vjerujemo kako će se svi izazovi i ‘rupe’ korigirati u najboljem mogućem smislu, a novom umjetničkom direktoru od srca čestitamo!

Pročitajte još

ART STUDIO KANTUNIĆ Mali princ na slikarskim platnima dubrovačkih mališana

Dulist

IZLOŽBA U GALERIJI ‘Vatrena paleta Pinove jeseni’ uz 60 godina stvaralaštva

Dulist

[FOTO] HRVATI UJEDINJENI KRAVATOM ‘Svaka knjiga koja nas spaja ima spomeničku vrijednost’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija