Sport

SESTRE JURKOVIĆ Veloluške zlatne blizanke ‘melju’ konkurenciju

SESTRE JURKOVIĆ Veloluške zlatne blizanke 'melju' konkurenciju

Kažu kako se ne mogu ni sjetiti ukupnog broja raznih nagrada i priznanja kojima su kroz protekle godine bile obasute, kao ni broja medalja koje su osvojile.

Sestre blizanke Ivana i Josipa Jurković pravi su strah i trepet konkurenciji, a već godinama su dominantne u svom uzrastu. Na Prvenstvu Hrvatske u listopadu 2016. godine osvojile su čak osmi naslov državnih prvakinja, a na nedavnom Croatia Openu u Zagrebu okitile su se s još tri zlata – zajedno su osvojile zlato u dublu, a Josipa je bila najbolja i u samcu skifu, dok je Ivana bila četvrta. Ovim sjajnim rezultatima blizanke su osigurale mjesto na pripremama hrvatske juniorske reprezentacije, koje će se početkom svibnja održati u Zagrebu. Potom im slijedi put u Njemačku, najprije nastup na velikoj međunarodnoj regati u Munchenu, a zatim i Europsko juniorsko prvenstvo u Krefeldu 20. i 21. svibnja.

Jeste li se već navikle na titulu najboljih u državi?
Ivana: Državne smo prvakinje već šesti put zaredom, s tim da smo dvaput, 2013. i 2014. godine, bile dvostruke državne prvakinje, jer smo osvajale zlato i u četvercu dubl. Bio je predivan osjećaj slaviti pred konkurencijom i nadam se da ćemo ga osjećati još puno godina.
Josipa: Neopisivo je kad vidiš koliku prednost imaš pred ostalima. Za to postići treba puno muke.

U vašem klubu HVK Ošjak već godinama se stvaraju sjajni veslači i ostvaruju odlični rezultati. Kako objašnjavate vaš uspjeh? Ima li uspjeh veze s činjenicom da ste sestre, pritom još i blizanke?
Josipa: Velika je prednost što smo sestre jer možemo svaku minutu dijeliti zajedno. Probleme i izazove možemo skupa riješiti. Zajedno dolazimo na treninge i ne moramo se posebno organizirati.
Ivana: Motiviramo jedna drugu, a imamo i zbilja kvalitetnog trenera Tina Dragojevića koji drži do nas. Baš nam pomaže u svemu gdje može. Naravno, podrška roditelja je najbitnija.

Što očekujete od nastupa u Njemačkoj?
Ivana: Ne razmišljamo puno o konkurenciji, koja je uvijek jaka, radilo se o europskim ili svjetskim prvenstvima. Sigurne smo da ćemo dati sve od sebe.
Josipa: Očekuju nas pripreme s reprezentacijom pred Njemačku, s izbornikom i trenerom. Nadam se da će to sve biti odlično.

Koliko vam je pomoglo iskustvo rada s trenerom Nikolom Bralićem?
Josipa: Pomoglo nam je dosta, jer smo s njim poprilično popravile tehniku, a uveo nas je i u jače treninge, kondicijski smo se poboljšale.
Ivana: Bralić je izabran za najboljeg svjetskog veslačkog trenera i zbilja smo prezadovoljne tom suradnjom. Bila nam je čast.

A što kažete o svom treneru Tinu Dragojeviću?
Ivana: Da imamo lošeg trenera ne bismo mi bile gdje sada jesmo.
Josipa: Od prvog dana nas tiska, uporan je, ulaže puno truda. Svako jutro i popodne je s nama na treningu. Daje nam maksimalnu podršku. On nam je treći roditelj.

Koji motiv vas natjera da se ustanete tako rano?
Josipa: Cilj su nam Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Stvarno žemo do toga doći i želimo ovo četverogodišnje razdoblje pred nama uložiti maksimalan trud.
Ivana: Kad se ujutro ustanemo, bilo da nam je trening u 5.30 ili 6 sati, nama to nije problem. Imamo motivaciju, u mislima smo na Tokio.

Zašto ste izabrale veslanje?
Ivana: Od prvog razreda osnovne škole trenirale smo rukomet, a u petom razredu smo na nagovor prijateljice odlučile probati s veslanjem, jer je to u Vela Luci tradicijski sport. U rukometu smo bile najbolji strijelac i vratarka, ali kad smo vidjele da smo već na prvoj regati osvojile medalju odlučile smo se za veslanje.
Josipa: Uz veslanje, igramo i stolni tenis te trčimo. Svake godine nastupamo za školu. U krosu smo niz godina nastupale na državnom prvenstvu, a uspješne smo i u atletici.

Kakav je osjećaj baviti se sportom u malom mjestu kao što je Vela Luka?
Josipa: Zimi ne možemo na more, već treniramo u klubu na spravama ili trčimo. Na proljeće je mirno more, tako da možemo napraviti neki trening. Ali to nije ni blizu uvjetima koje imaju u Zagrebu.

Odlučile ste se na studij u Zagrebu. Postoji li interes klubova u metropoli?
Ivana: Postoji interes dva kluba. Trener Bralić zvao nas je u Mladost, a dobili smo poziv i iz Trešnjevke. I lani i ove godine dobile smo poziv s Floride, ali smo se odlučile ostati u Hrvatskoj. Cilj nam je kao braća Sinković predstavljati svoju domovinu u svijetu.

Znate li što ćete raditi nakon što diplomirate?
Ivana: Ako dostignemo vrh vrhova, olimpijsku medalju, čak bi mogle od toga i živjeti. Ali veslanje nije sport kao nogomet. Trebaš uložiti svoj maksimum i cijeli svoj trud da bi od toga mogao živjeti.

Što na sve kažu vaši roditelji?
Josipa: Oni su preponosni na nas. I majka i otac bodre nas na svakom natjecanju na koje mogu ići. Otac nam je pomorac pa kad je doma zbilja je prisutan u svakom trenutku, što se tiče i veslanja i naših života.
Ivana: Oni su nam najveća podrška koju imamo. Nemamo nikakvu financijsku potporu zajednice, sve financiraju naši roditelji. Oni su nam jedini sponzori.

Pročitajte još

OLMISSUM SLAVIO Square nije uspio izboriti majstoricu polufinala

Dulist

PRVI DAN ‘SWIM WARSA’ Šest medalja za Plivački klub Jug!

Dulist

Sestre Jurković brončane na Europskom veslačkom prvenstvu!

Dulist