Kultura

SEMINAR ZAGREBAČKE SLAVISTIČKE ŠKOLE U Dubrovnik stiže 60 slavista

kratki spojevi

52. hrvatski seminar za strane slaviste Zagrebačke slavističke škole, službeno se otvara, 19. kolovoza, u Dubrovniku. U radu Seminara sudjelovat će 60 inozemnih slavista: sveučilišnih nastavnika, znanstvenika i prevoditelja kojima su hrvatski jezik i književnost primarni znanstveno-stručni interes te studenata stipendista. Polaznici Seminara pristižu iz 20 zemalja: Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke, Finske, Francuske, Grčke, Italije, Kine, Litve, Mađarske, Njemačke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Slovačke, Slovenije, Srbije, Ujedinjenoga Kraljevstva i Ukrajine.

U nastavnome dijelu programa polaznici će u 14 različitih lektorata i proseminara usavršavati svoje
znanje hrvatskoga jezika te obrađivati jezikoslovne, književne i kulturne teme. Usto će polaziti znanstvena
predavanja tematski usmjerena na središnju temu Seminara ‘Kratki spojevi u hrvatskome jeziku, književnosti i kulturi’. Predavači na Seminaru bit će ugledni sveučilišni profesori i kulturni djelatnici iz Hrvatske i inozemstva: Ivana Vidović Bolt, Tomislav Bogdan, Iva Nazalević Čučević, Cvijeta Pavlović, Tomislav Stojanov, Tatjana Jukić Gregurić, Kristian Novak, Davor Nikolić, Irina Budimir, Etami Borjan, Zrinka Jelaska, Miranda Levanat-Peričić, Stjepan Krasić i Krystyna Pieniążek-Marković.

Kulturna će se zbivanja održavati u popodnevnim i večernjim satima. Za polaznike su organizirana stručna
razgledavanja dubrovačkih znamenitosti te stručni izleti na Elafitsko otočje, u Cavtat i u Trsteno, sudjelovat će i na dijelu programa Dubrovačkih ljetnih igara. Na dvjema filmskim večerima bit će prikazan višestruko nagrađivani hrvatski film ‘Goli’ redateljice Tihe K. Gudac te tzv. hrvatski kozerijski filmovi, a na Književnoj će večeri gost biti Kristian Novak.

Ovogodišnji su seminar organizirali Igor Marko Gligorić, voditelj Škole, Goranka Šutalo, zamjenica voditelja,
Ninoslav Radaković, programski tajnik i Suzana Coha, voditeljica književnoznanstvenoga i kulturnoga bloka.
Organizaciju 52. seminara financijski su poduprli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i medija, Zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Grad Dubrovnik i gradske ustanove, Filozofski fakultet u Zagrebu i Odsjek za kroatistiku Filozofskoga fakulteta u Zagrebu.
Knjige su za 52. seminar darovali Matica hrvatska, Leksikografski zavod Miroslav Krleža, Hrvatska sveučilišna naklada, Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, Hrvatski filmski savez, FF press, OceanMore, Srednja Europa i Zagrebačka slavistička škola, a filmsku je građu osigurali su Factum i Hrvatska kinoteka Hrvatskoga državnoga arhiva.

Zagrebačka slavistička škola posebno zahvaljuje Društvu prijatelja dubrovačke starine, Umjetničkoj galeriji
Dubrovnik, Muzejima i galerijama Konavala (Kuća Vlaha Bukovca, Mauzolej obitelji Račić), Franjevačkome
samostanu Male braće, samostanu Sv. Dominika, Državnome arhivu i Ogranku Matice hrvatske u Dubrovniku te Arboretumu Trsteno na omogućivanju vrijednih kulturnih sadržaja i djelatnicima Poslijediplomskoga središta Dubrovnik na dragocjenoj pomoći.

Tijek 52. seminara moći će se pratiti na mrežnim stranicama Škole u rubrici ‘Seminarski dnevnik’.

Pročitajte još

U ŽITNICI ‘RUPE’ Gostujuća izložba ‘Grad Vilnius na starim fotografijama’

Dulist

[FOTO] UOČI SHAKESPEAROVE ‘OLUJE’ Peroš: Došli smo izazvat dubrovačku publiku

Maris Guca

IVAN BONAČIĆ TRIO Omamljujući zvuci jazza ispunili su Trg oružja

Dulist