Politika

SDPOVCI PROZIVAJU ‘Hoće li žitelji Županije platiti 885 tisuća kuna izgubljenog spora Doma za starije osobe?’

SDPOVCI PROZIVAJU 'Hoće li žitelji Županije platiti 885 tisuća kuna izgubljenog spora Doma za starije osobe?'

Tko i kako će nadoknaditi 885 tisuća kuna koliko iznosi spor koji je Dom za starije osobe u Dubrovniku izgubio protiv izvođača radova, odnosno tko će za to snositi odgovornost? – pitali su županijski vijećnici SDP-a Kristina Ćurčija i Krešimir Kuran na konferenciji za medije u petak ujutro uoči Županijske skupštine.

– Dom, inače županijski proračunski korisnik, ušao je u parnicu jer nije priznavao radove učinjene 2005. godine. Parnicu je izgubio, Vrhovni sud je donio presudu u ožujku, a Dom je za cijeli iznos navodno ovršen u travnju, zbog čega su navodno kasnile plaće. U statutu Doma stoji da ravnatelj može biti razriješen prije isteka mandata zbog nesavjesnog rada kojim je prouzročio veću štetu – rekla je Ćurčija.

– Župan je rekao da je ravnateljica u spor ušla svjesno te da će snositi posljedice u slučaju lošeg ishoda. Koje su se to posljedice dogodile? Tko će nadoknaditi 885 tisuća kuna? Žitelji županije? Ili korisnici Doma? Županija na današnjoj sjednici daje dodatna sredstva domovima, tako i dubrovačkom – kazala je Ćurčija.

Dodala je kako se ravnateljica Marica Miletić u odgovoru poziva na to da je tijekom radova o svemu bila upoznata Županija kao osnivač.

– Izvođač radova pak je rekao kako je nužno isplatiti plaćanje kako je Dom upućen od strane Županije i Povjerenstva. A u Proračunu stoji da se u slučaju nepravilnog korištenja sredstava korisnik dužan vratiti sredstva ili će se sredstva umanjiti u visini nenamjenskog korištenja – izjavila je Ćurčija.

Njezin kolega Kuran prozvao je Upravno vijeće Doma na čelu s Ivicom Kordom iz HSU-a.

– UV je bilo dužno razriješiti ravnateljicu ako Domu počini veću štetu. UV ne samo da to nije napravilo, već je Maricu Miletić izabralo u novi mandat. Premda je u međuvremenu Vrhovni sud potvrdilo presudu. A uz to, natječaj nije raspisan u roku najkasnije tri mjeseca od isteka mandata ravnateljice, čime je dodatno prekršen statut – rekao je Kuran, prozvavši također i Kordinog stranačkog šefa Ivicu Margaretića, koji nije reagirao na sve.

– Zašto župan nije reagirao na ponovni odabir stare ravnateljice? Ako je župan najavio da Županija neće nadoknaditi taj gubitak, onda će korisnici morati biti uskraćeni za neku uslugu – zapitao se Kuran, dok je Ćurčija najavila kako će o svemu izvijestiti i resorno ministarstvo.

Pročitajte još

Andro Vlahušić: Kako smo izgubili Grad?

Dulist

PROFESORICI SE PRIDRUŽIO I PROFESOR Uz Šuicu, i Legaz bi u Europu!

Dulist

RASKOL U MOSTU Marija Selak Raspudić: ‘Miletić se javno ogradio od mene’

Dulist