Aktualno

Schengen u 6 mjeseci zaustavio 5,7 tona mandarina!

Mandarine na placi u Gružu

Od 1. srpnja na granicama Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine zavladao je schengenski sustav kontrole granice, a voćari iz neretvanskog kraja sve češće su, umjesto na novinskim stranicama posvećenim poljoprivredi, završavali u crnoj kronici zbog većeg broja slučajeva krijumčarenja.

Naime, kako saznajemo iz Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, tijekom protekle 2013.godine na području koje pokriva Postaja granične policije Metković evidentirano je jedanaest slučajeva nezakonitog unosa prehrambenih proizvoda iz Bosne i Hercegovine u Republike Hrvatske ili obratno, od kojih je jedan slučaj evidentiran prije ulaska RH u EU, a ostalih deset nakon 1. srpnja. U ovih jedanaest slučajeva pokušalo se krijumčariti ukupno 2.700 kilograma mandarina, 81 kilogram sira, 152 litre alkoholnog i 102 litre bezalkoholnog pića.

– Zatečene osobe sankcionirane su zbog nezakonitog prelaska državne granice sukladno Zakoniku o schengenskim granicama, dok su zbog izbjegavanja carinskog nadzora prekršajno prijavljene nadležnoj carinarnici – ističu iz Policijske uprave te napominju kako je riječ o povećanom broju ovakvih događaja, budući da je u 2012. godini zabilježeno tek pet slučajeva krijumčarenja. To je samo učinak hrvatske strane, a gotovo su jednako revni bili njihovi kolege s druge strane granice. Granična policija Bosne i Hercegovine zabilježila je devet slučajeva krijumčarenja ukupno 3.059 kilograma mandarina i 400 kilograma ribe.

Dakle, kad je riječ o ukupnoj zaplijenjenoj količini mandarina, u 2013. godini granične policije obiju strana zadržale su 5.759 kilograma tog agruma! Zašto se neretvanski voćari uopće odlučuju na takav potez? Neki tvrde, zbog nemogućnosti prodaje na domaćem tržištu, dok drugi jednostavno misle da i nakon ulaska u Europsku uniju mogu slobodno prevoziti voće preko granice.

Glavni krivac je najvjerojatnije Pravilnik o prometu biljnih proizvoda u pograničnom području, koji propisuje da se voće i povrće može prevesti samo za osobnu upotrebu, a za sve iznad toga smatra se da ima namjenu daljnje prodaje. Za zakonit promet mandarina preko granice, neretvanski voćari svoje proizvode moraju podvrgnuti fitopatološkoj kontroli i drugim carinama. A mnogi za to očito nemaju strpljenja…

Zanimljivo, prema policijskim izvješćima u 2013. godini, počinitelji ‘krijumčari’ imali su od 23 do 63 godine starosti, i muškog su i ženskog spola, a za svoje ‘prljave rabote’ u velikoj su većini koristili osobna vozila. Prevozile su se mandarine i ostali agrumi, špinat, sir… Neki od prekršitelja su uspjeli u svoja vozila ukrcati čak 800 kilograma agruma i jednom vozilu.

Pročitajte još

A BILE SU 40 KUNA Prve trešnje na virtualnoj placi i do 10 eura! Je li to realna cijena?

Dulist

NAKON TARIKA Lejla Filipović odgovorila hejterima na kritike u ‘Zvijezde pjevaju’

Dulist

SMJEŠTAJ S POGLEDOM NA MORE Nove poste kampera na putu za Copacabanu

Dulist