DuList IN

SAVRŠENI USTROJ Predstavljen prvi dio krimi trilogije Zorana Lisjaka

TOP EVENT agencija u suradnji s Narodnom knjižnicom Grad, u Saloči od zrcala organizirala je promociju knjige Savršeni ustroj, autora Zorana Lisjaka, a prisutne posjetitelje u ime ravnateljice knjižnice Jelene Bogdanović pozdravio je pr-ovac i organizator Marko Kriste. 

Zoran Lisjak predstavio je dubrovačkoj publici svoj akcijski triler “Savršeni ustroj” u četvrtak, 29. studenog s početkom u 19 sati u dvorani Saloči od zrcala. Uz autora roman je predstavila sveučilišna docentica, povjesničarka književnosti Katja Bakija.

“Savršeni ustroj” je krimi priči koja povezuje Dubrovnik i London. Priča o nestanku studentice koja je podrijetlom iz Dubrovnika i dviju znanstvenica koje se bave genetskim inžinjeringom. Prvi dio trilogije, koja se bavi korporacijama i njihovom koruptivnom djelovanju, čiji je prijevod na engleski jezik nedavno započeo.

Savršeni ustroj čakovečkog pisca Zorana Lisjaka objavljen protekle 2017. godine u Zagrebu u nakladi izdavačke kuće Beletra. Lisjak je dosad objavio roman Dva svijeta i zbirku pjesama Boje duše. Doc. dr.sc. Katja Bakja posebno je naglasila kako je uvjerena kako bi svaki autor volio svoje djelo predstaviti u lijepom prostoru kao što je Saloča od zrcala Narodne knjižnice Grad, ali autor akcijskog trilera Savršeni ustroj ima za to i više nego dobar razlog – naime radnja ovog napetog romana uzbudljive i nepredvidive fabule odvija se velikim svojim djelom u našem gradu. Narativni rukavci priče ispričane u Savršenom ustroju određeni su prostorima gradova Dubrovnika i Londona u koje je autor smjestio svoju galeriju različitih likova i karaktera. Svijet romana i njegove priče otvara se slikom Dubrovnika, preciznije prostorom Gruške luke te ratne 1991. 13 prosinca kad se nažalost nije događalo ništa neobično i neočekivano za to za svih nas iznimno teško razdoblje. Mlada majka sa svojom kćerkom napuštala je svoj dom, svoju obitelj, pratio je muž koji je ostao braniti grad i odlazila brodom kao i brojni drugi u nepoznato, u neizvjesnost. Narativni tijek fabule nakon uvodne slike nastavlja se 23 godine kasnije u Londonu kad je curica u majčinom naručju studentica Mila Horvatić napadnuta u svom stanu dok se spremala braniti seminarski rad. Posljednje što je čula bilo je televizijsko izvješće o nestanku, mogućoj otmici dvije ugledne znanstvenice koje se bave genetičkim inžinjeringom.
Romaneskni prostor trilera često je određen egzotičnim mjestima, neobičnim lokacijama, pustinjama, dalekim morima, a radnju svog romana autor smješta u njenom zanimljivijem, napetijem pa onda i zabavnijem dijelu, u ulice i prostor našeg grada, na Stradun, uske ulice oko njega, zidine, Boškovićevu poljanu…Prolazeći stranicama romana uočavamo kako se njegov autor trudio sljediti sve bitne odrednice ovoga žanra – glavni likovi, junaci u trilerima su hrabri, naviknuti na opasnost, ozbiljni u poslu, određeni i nekim svojim slabostima, ali baš i zbog toga gotovo uvijek iznimno privlačni ženama. Često su to špijuni, policajci, vojnici, a takav je i Lisjakov glavni protagonist – viši inpektor londonske policije Sten Parksen. Međutim prostor uzbudljivih zapleta i neočekivanih raspleta u suvremenim trilerima sve više osvajaju i žene pa je tako londonskom ispektoru pridružena iznimno zanimljivo portretirana galerija ženskih likova. Bakija je također istaknula kako sluti da će Dubrovkinja londonska studentica Mila tek osvojiti prostor jer roman je najavljen kao trilogija, tu je inspektorova kolegica i bivša ljubavna partnerica Paula, te kolegica iz Scotland Yarda Daniela Wets, pa znanstvenica dr. Amelia Gestner iz neovisnog laboratorija za genetički inžinjering pa dvije već spomenute zagonetno nestale znanstvenice koje se pojavljuju na simpoziju u Dubrovnku. Upravo ovi ženski likovi omogućuju razvijanje narativnog tijeka i njegovo grananje u različitim fabulativnim smjerovima te u romanu imamo i elemente ljubavne priče, krimića, spregu znanosti, suvremene prehrambene industrije i kriminala.

Doc. dr. sc. Katja Bakija je na kraju promocije posebno izdvojila kako su u tkivo romana inkorporirani dijelovi koji se bave religijom, biologijom, fizikom, ima elemenata fikcije i stvarnosti, a u stilističkom izražajnom sloju odlikuje ga tečan, protočan stil pisanja koji je, izuzev dakako esejističkih djelova, između žurnalistikog i razgovornog, kolokvijalnog funkcionalnog stila.

Roman završava neočekivanim obratom i raspletom jednog dijela iznesene priče nakon čega slijedi poruka autora – NASTAVIT ĆE SE… Budući je roman Savršeni ustroj najavljen kao početak trilogije očekujemo nastavak priče i rasplitanje zamršenih zgoda sad nam već poznatih likova.

Poslije promocije supružnici Lisjak počastili su Dubrovčane međimurskim specijalitetima i bogatim domjenkom.

Pročitajte još

DR. ANA BEKIĆ O ESTETSKIM KOREKCIJAMA Dubrovkinje vole neprimjetne zahvate

Maria Prkut

‘VOLIM OVAJ ČAROBNI GRAD’ Goran Višnjić nije propustio s kolegom Boškovićem popiti piće u Antuninskoj ulici

Dulist

Razgovor s Helenom Janjušević, talentiranom Puljankom koja je radila koreografije za Albinu, Indiru, Dina Merlina…

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija