Grad

SANIRANA KLONČINA U NALJEŠKOVIĆEVOJ ‘Ovo je posebno izazovan posao za Vodovod’

SANIRANA KLONČINA U NALJEŠKOVIĆEVOJ 'Ovo je posebno izazovan posao za Vodovod'

Dubrovački Vodovod sanirao je klončinu u Nalješkovićevoj ulici. Kako navode u priopćenju iz ove gradske tvrtke, krajem 13. stoljeća u Dubrovniku je donesena odluka o matrici izgradnje pojedinih dijelova grada po kojoj se međuprostori između susjednih kuća u smjeru sjever-jug, širine oko 80 centimetara, oblikuju u odvodne kanale – klončine. One su i danas važan dio sustava odvodnje povijesne jezgre, iako ponešto moderniziran uvođenjem odvodnih cijevi na dijelovima gdje je to bilo moguće, a na njihovo održavanje i propisno funkcioniranje paze djelatnici Vodovoda Dubrovnik.
-Čišćenje klončina posebno je izazovan posao jer je pristup njima moguć samo preko krovova ili kroz male uske prozore privatnih objekata. A kada uspješno uđete u klončinu morate raditi na iznimno uskom prostoru. Ali djelatnici Vodovoda sve te prepreke uspješno savladavaju i brinu da i taj dio sustava odvodnje unutar zidina gotovo osam stoljeća od njegove izgradnje funkcionira na najbolji mogući način – rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić.
Tako djelatnici Vodovoda konstantno vrše preglede i po potrebi čiste klončine, a posljednja u nizu bila je ona u Nalješkovićevoj ulici.
-Zbog posebnosti njihove gradnje klončine jednostavno nije moguće kompletno zacijeviti. Stoga se ponekad  dogode problemi s izbijanjem otpadnih voda u susjedne objekte, kao što je to bio slučaj kod ove klončine. U takvim slučajevima djelatnici Vodovoda ulaze u kanal i trude se što prije otkloniti uzrok problema – rekao je Matušić te zaključno istaknuo kako su i ovakve akcije nastavak aktivnosti na sanaciji sustava odvodnje povijesne jezgre.

Pročitajte još

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist

BALKAN ROADSHOW 2024. Turistička ponuda Dubrovnika predstavljena u Aziji

Dulist