Sport

Šahisti ‘Dubrovnika’ zadržali prvoligaški status

Šahisti 'Dubrovnika' zadržali prvoligaški status

Prva ekipa Šahovskog kluba Dubrovnik u prvenstvu 1. B hrvatske šahovske lige za 2015. koje je održano u Bolu na Braču od 3. do 11. listopada, zauzela je 8. mjesto u konačnom poretku u konkurenciji 9 sudionika i tako zadržala prvoligaški status i u idućoj godini.

Treba reći da pravo nastupa nisu iskoristili šahisti Slavena iz Vukovara, koji se uopće nisu ni pojavili na natjecanju, pa je tako ispala samo jedna ekipa – ŠK Varaždin, što je donekle olakšalo dostizanje cilja – ostanka u ovom rangu.

Šahisti Dubrovnika prikupili su svega 4 meč boda iz 8 kola ili 25 posto, odnosno 17.5 pojedinačnih bodova što je najlošiji rezultat ostvaren u ovom stupnju natjecanja. Uzrok ovome treba tražiti u slaboj formi i rijetkim nastupima većine igrača, ali se mora priznati da je i ovogodišnja konkurencija bila iznimno jaka, tako da se i s ovakvim rezultatom mora biti zadovoljan.

ŠK Dubrovnik je pobijedio jedino šahiste Đakova – Limmonta s 3,5:2,5, odigrao neriješeno s Varaždinom i Šibenikom 3:3, a izgubio od Vukovara 91 i ŠK Petar Sedlar – Pepe iz Kaštela s 1,5:4,5 /novi A ligaši/, Podravke iz Koprivnice 0,5:5,5, Gorana iz Bibinja 2,5:3,5 i Pule 2:4.

Na prvoj ploči prvi put za ŠK Dubrovnik nastupio je vrlo jaki francuski velemajstor Sebastien Feller /rejting FIDE 2622/ koji je prikupio 2.5 boda od 5 mogućih. Zacijelo bi ukupan učinak dubrovačke ekipe bio bolji da je Feller nastupio od prvoga kola, ali je zbog zauzetosti stigao tek na peto kolo. Na drugoj ploči međunarodni majstor Željko Bogut osvojio je 1,5 bod od 6 mogućih, na trećoj međunarodni majstor Ivan Galić 2,5 boda od 8 mogućih, na četvrtoj FIDE majstor Ivan Bender 1,5 bod od 8 mogućih, na petoj međunarodni majstor Gordan Markotić 3 boda od 6 mogućih, na šestoj FIDE majstor Augustin Brnas 2,5 boda od 7 mogućih, prva rezerva, majstorski kandidat Ivo Ivanković 3 boda od 5 mogućih i druga rezerva, majstorski kandidat Tomislav Šeparović 1 bod od 2 moguća boda.

Bajro Sarić

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

PRIDRUŽI SE DU MOTION TIMU Otvorene su prijave za volontiranje!

Dulist

VAŽNA UTAKMICA SQUAREA Pobjede li Osijek u polufinalu su!

Dulist