Aktualno

Sabor o izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja

Sabor o izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja. Samo pet mjeseci od donošenja Zakona, ispravljaju se teškoće u njegovoj provedbi.

 

Izmjenama se predlaže redefiniranje pojma nezaposlene osobe bez radnog iskustva, kako bi se omogućilo stručno osposobljavanje i osobama koje su ostvarile više od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju, što po sadašnjem zakonu nije bilo moguće.

Tako bi se nezaposlenom osobom, smatrala ona osoba koja se u evidenciji tijela nadležnog za vođenje evidencije o nezaposlenima vodi duže od trideset dana i koja nema više od jedne godine evidentiranog staža u zvanju za koje se obrazovala, bez obzira na ukupno ostvaren staž mirovinskog osiguranja.

Time se, dakle, skraćuje vrijeme vođenja u evidenciji s devedeset na trideset dana, te se ograničenje od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju zamjenjuje ograničenjem od jedne godine staža u zvanju za koje se nezaposlena osoba obrazovala i to bez obzira na ukupno ostvareni staž u mirovinskom osiguranju, donosi hrt.hr.

Postoji potreba propisivanja stručnog osposobljavanja duljeg od 24 mjeseca zbog struka u kojima je trajanje pripravničkog staža propisano do 36 mjeseci.

Zakonskim se izmjenama proširuje krug onih koji mogu zapošljavati na povremenim sezonskim poslova u poljoprivredi i na fizičke osobe koje nemaju registriranu poljoprivrednu djelatnost i nisu nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Definira se i da bez ugovora o radu na sezonskim poslovima mogu raditi članovi obitelji poslodavca fizičke osobe, te njegovi prijatelji i susjedi ako za tu pomoć ne dobivaju nadoknadu ili neku drugu materijalnu korist.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist