Aktualno

Sabor o izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o izmjenama Zakona o poticanju zapošljavanja. Samo pet mjeseci od donošenja Zakona, ispravljaju se teškoće u njegovoj provedbi.

 

Izmjenama se predlaže redefiniranje pojma nezaposlene osobe bez radnog iskustva, kako bi se omogućilo stručno osposobljavanje i osobama koje su ostvarile više od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju, što po sadašnjem zakonu nije bilo moguće.

Tako bi se nezaposlenom osobom, smatrala ona osoba koja se u evidenciji tijela nadležnog za vođenje evidencije o nezaposlenima vodi duže od trideset dana i koja nema više od jedne godine evidentiranog staža u zvanju za koje se obrazovala, bez obzira na ukupno ostvaren staž mirovinskog osiguranja.

Time se, dakle, skraćuje vrijeme vođenja u evidenciji s devedeset na trideset dana, te se ograničenje od jedne godine staža u mirovinskom osiguranju zamjenjuje ograničenjem od jedne godine staža u zvanju za koje se nezaposlena osoba obrazovala i to bez obzira na ukupno ostvareni staž u mirovinskom osiguranju, donosi hrt.hr.

Postoji potreba propisivanja stručnog osposobljavanja duljeg od 24 mjeseca zbog struka u kojima je trajanje pripravničkog staža propisano do 36 mjeseci.

Zakonskim se izmjenama proširuje krug onih koji mogu zapošljavati na povremenim sezonskim poslova u poljoprivredi i na fizičke osobe koje nemaju registriranu poljoprivrednu djelatnost i nisu nositelji obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Definira se i da bez ugovora o radu na sezonskim poslovima mogu raditi članovi obitelji poslodavca fizičke osobe, te njegovi prijatelji i susjedi ako za tu pomoć ne dobivaju nadoknadu ili neku drugu materijalnu korist.

Pročitajte još

U DNEVNIKU NOVE TV Gordana Buljan Flander dala neopozivu ostavku na mjesto ravnateljice Poliklinike

Dulist

PAVELA NAKON OSVAJANJA HRVATSKE VELIKE NAGRADE SIGURNOSTI Ovo je kruna karijere!

Dulist

DR. SINIŠA CAR NAPUSTIO JE NAJZELENIJI OTOK Mljet je unio mir u moj život

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija