Aktualno

Ostojić: Ova sezona najbolja je u povijesti RH

Ostojić: Ova sezona najbolja je u povijesti RH

Hrvatska je turistički šampion Mediterana, a turistička sezona i godina najbolje su u povijesti Republike Hrvatske – izjavio je ministar turizma Veljko Ostojić na otvaranju Dana hrvatskog turizma koji se u organizaciji Hrvatske radiotelevizije i Hrvatske gospodarske komore 18. i 19. listopada održavaju u Dubrovniku.

– Ovo je zaista sjajan uspjeh hrvatskog turizma. Priznajem da sam imao strah pred sezonu, jer su izazovi koji smo sebi postavili bili veliki. Ali uslijed objektivnih okolnosti, znanja, truda i dobre pripreme možemo biti sretni i ponosni – rekao je ministar Ostojić.
Dodao je kako turizam treba učiniti što konkurentnijim, prije svega kroz pristup Europskoj uniji.

– Hrvatska će u drugoj polovici 2013. godine imati priliku povući pola milijarde eura sredstava iz fondova EU. Od 2014. do 2020. možemo iskoristiti još 20 milijardi eura. Napravit ćemo velik propust ako se ne pripremimo i zato radimo na strategiji hrvatskog turizma. Bez strategije nema sredstava, a prije svega trebamo ulagati u povećanje konkrentnosti – izjavio je Ostojić.

Gradonačelnik Dubrovnika Andro Vlahušić u svom obraćanju je istaknuo kako Dubrovnik i krajem listopada živi punu sezonu.
– Bilježimo preko 40 posto noćenja više nego u istom razdoblju lani, a u odnosu na 2008. godinu ukupan broj noćenja je veći za 42 posto. Za takav rezultat zasluženi su svi, i građani i turistički djelatnici i javne službe. Zaslužno je jedinstvo u gradu. Okupili ste se ovdje kako bi podijelili dobra iskustva i ideje u turizmu, kako bi Vlada to pretočila u zakone – rekao je Vlahušić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić izjavio je kako se uporno pokušava relativizirati vrijednost turizma za hrvatsko gospodarstvo, ali je gospodarstvo teško zamisliti bez turizma.
– U listopadu zbrajamo rezultate i mislim da možemo biti jako zadovoljni sezonom. U županiji je broj dolazaka veći za 8 posto, a noćenja za 10 posto. Zahvaljujem svima koji su doprinijeli takvom rezultatu – rekao je Dobroslavić.

Nazočnima su se obratili i organizatori ovog susreta, ravnateljica HRT-a Mirjana Rakić i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević. Rakić je rekla kako je HRT utemeljio Dane hrvatskog turizma imajući u vidu ocjenu vrijednosti turizma, dok je Vidošević upozorio kako Hrvatska ima zadatak sačuvati kvalitetu i razvijati turističku destinaciju, sve u suglasju kapitala i lokalne zajednice.

Dani hrvatskog turizma svoj vrhunac doživjet će sutra navečer dodjelom nagrada Turistički cvijet – kvaliteta za Hrvatsku, Plavi cvijet, Zeleni cvijet i Djelatnik godine.

Pročitajte još

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist