Aktualno

“S ovakvim elaboratom studenti padaju ispit”

"S ovakvim elaboratom studenti padaju ispit"

Na javnoj tribini Zelene akcije i inicijative Srđ je naš o projektu golf-resorta na Srđu dr. sc. Saša Poljanec Borić s Instituta Ivo Pilar kazala je kako je projekt golfa bio predstavljen još u doba Markovićeve vlade pri kraju SFRJ.

– Golf je postao javnosektorska mantra kojim barataju sve vlasti, za rast konkrentnosti i produženje sezone i to traje 30 godina – istaknula je Borić, dodavši kako je ekstraprofit glavni vodič u kristalizaciji lokacije. U ovakvim projektima traži se javnosektorski legitimacijski dokument, a u ovom slučaju ekonomska studija.

– Ovaj format projekta nije stručni format po kojem bi se išta zaključilo o isplativosti jer nema cost-benefit analizom niti praćenja diskontinuiranog toka investicije, odnosno što se s investicijom događa kad se u nju uračunaju kamate.  Takav dokument ne bi prošao niti u jednom akademskom krugu, a nametnuo se kao legitimirajući – istaknula je Borić.

– Na 28. stranici elaborata je dokaz da dokument nema javnosektorski karakter jer se navodi cirkularni niz teza zbog kojih 'studenti na ekonomiji padaju ispit'. Ako se za idejni projekt bira Zaha Haddid, onda je logično da se angažira i analitičar na toj razini. Zašto nema takvog dokumenta koji bi uvjerljivo pratio proces, to je javni i politički problem – dodala je.

– Dokumenti ekomoskog aspekta koji su dosad predočeni nisu stručno valjani i ne pridonose informiranosti javnosti – zaključila je Borić. te pozvala javnost da dobro promisli hoće li dati prednost projektu golfa na Srđu.

Mr. sc. Jagoda Munić iz Friends of the Earth International osvrnula se na studiju utjecaja na okoliš. Početna cijena ulaganja bila je 6,5 milijardi kuna, od čega 33 posto u vile, a 12 posto na aprtmane, dok je danas dvije milijardi kuna skuplji, 'ali ne znam u što je to pošlo'. Dokumentacija i savjetovanje nose jednak udio kao i gradnja golf igrališta (5 posto).

Munić je upozorila na sporne citate i manipulacije podacima u elaboratu o ekonomskoj isplativosti projekta, a citirala je i Studiju utjecaja na okoliš. Posebno je upozorila na opasnost Zakona o strateškim investicijama.

– Hoće li Dubrovnik bankrotirati na ovom projektu? Treba sagledati sve koristi i štete prije odobravanja, što ovdje nije slučaj. Pozivam građane Dubrovnika da izađu na referendum i odbace projekt – zaključila je Munić.

Pročitajte još

[FOTO] NA PILAMA Djelatnici Hitne pomoći educirali su o važnosti pružanja prve pomoći

Dulist

ZBOG PRAZNIKA RADA Novi broj DuLista od četvrtka na kioscima!

Dulist

ODLUKA KONAČNO PRED GRADSKIM VIJEĆNICIMA Tko će moći bez ograničenja voziti oko Grada?

Dulist