Grad

S 300 NA 1650 KUNA Roditelji učenika Likovnog odjela UŠLS ogorčeni zbog skupljih ‘upisnina’

UŠLS

S početkom nove školske godine aktualiziran je problem drastičnog povećanja troškova školarine učenika Likovnog odjela Umjetničke škole Luka Sorkočević s 300 na 1650 kuna.

Točnije, riječ je o trošku ‘upisnine’ u iznosu od 150 kuna te trošku ‘participacije’ u vrijednosti 1500 kuna. Roditelji učenika šokirani su ovim iznosima te ogorčeni jer, kako kažu, o ničemu nisu službeno informirani. Tek su pred početak nove školske godine dobili ugovore s novim iznosima na potpis.

Inače, u ugovorima stoji kako će se ‘prikupljena novčana sredstva utrošiti namjenski za opremanje škole i provedbu obrazovnog programa koji je specificiran za umjetničke škole (nabava i održavanje glazbala, javna djelatnost, stručna okupljanja i dr.)’.

U Planu nabave za 2016. godinu mogu se pronaći neki od takvih troškova, kao što je trošak nabave dva violočela za 15 tisuća kuna, kao i vibrafona za isti iznos te trošak rekonstrukcije krova u slikarskom odjelu u iznosu od pola milijuna kuna. Pritom treba napomenuti kako u ugovorima trošak najma instrumenata iznosi nula kuna.

Roditelji učenika ističu kako već imaju i previše troškova za školovanje te se pitaju zašto UŠLS tih 1650 kuna ne financira iz drugih izvora. Također, pitaju se koliko financijskih sredstava škola uopće uspije dobiti od institucija kao što su osnivač škole Dubrovačko-neretvanska županija, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, a na kraju krajeva i fondovi Europske unije.

Posebno naglašavaju kako im nije jasno kako je trošak školarine više nego upeterostručen te napominju kako isti trošak u Zagrebu iznosi 800 kuna, a u Splitu 300 kuna.

Tijekom jutarnjih sati pokušali smo stupiti u kontakt s ravnateljem škole Đivom Brčićem, međutim ostao nam je nedostupan i na mobitelu i na uredskom telefonu. Također, bez uspjeha su prošli naši pokušaji da dođemo do komentara Marijete Hladilo, županijske pročelnice za obrazovanje, kulturu, znanost i sport.

Pročitajte još

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Andro Vidak na Orsuli je ostavio četiri apartmana! Ima nove velike planove za taj gradski park!

Barbara Đurasović

UŽIVO OD 10 SATI Pratite otvaranje ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

JAVNI POZIV Grad sufinancira nabavu, instaliranje i ugradnju solarnih modula na obiteljskim kućama

Dulist