Aktualno

‘RUŽA’ Dokumentarni film o velikoj opernoj divi

'RUŽA' Dokumentarni film o velikoj opernoj divi

Projekcija dokumentarnog filma Ruža o velikoj hrvatskoj opernoj divi Ruži Pospiš Baldani u okviru popratnog programa 68. Dubrovačkih ljetnih igara održat će se u srijedu, 26. srpnja s početkom u 21.30 sati u Ljetnom kinu Jadran.

U produkciji Croatia filma, scenarist i redatelj dokumentarnog filma o velikoj hrvatskoj opernoj divi Ruži Pospiš Baldani je Jakov Sedlar, tekst je napisala Jagoda Martinčević, a interpretirao ga je Dragan Despot. U filmu, uz Ružu Pospiš Baldani sudjeluju i njeni profesori: Ankica Opolski, Marijan Zuber i Marija Borčić. Film daje kompletan presjek jedne od najsjajnijih hrvatskih opernih karijera uopće. To uključuje i niz originalnih snimki njezinih izvedbi od Zagreba, Varaždina, New Yorka, Munchena, Barcelone… s nizom svjetski slavnih partnera, pa sve do nastupa s njoj posebno dragim pl. Lovrom Matačićem na Dubrovačkim ljetnim igrama.

Hrvatska i svjetska operna primadona dobitnica je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu nagrade ‘Milka Trnina’, ‘Vladimir Nazor’, ‘Orlando’, ‘Ivan Lukačić’, ‘Lovro pl. Matačić’, ‘Vijenac’ Marije Ružičke-Strozzi, ‘Zlatna lira’, te priznanje ‘Amici della Scala Lira d’Argento’. Za životno djelo nagrađena je nagradama ‘Vladimir Nazor’, ‘Hrvatsko glumište’, ‘Porin’, Grada Zagreba, Grada Varaždina, Varaždinske županije i Varaždinskih baroknih večeri. Nositeljica je odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića i Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske.

Na besplatnu projekciju tridesetpetominutnog dokumentarnog filma Ruža koja će se održati u srijedu, 26. srpnja u Ljetnom kinu Jadran doći će osobno jedna od najvećih vokalnih umjetnica našega doba Ruža Pospiš Baldani, kojoj je ova večer posvećena i koja upravo danas slavi svoj 75. rođendan.

Ulaz je slobodan.

 

Pročitajte još

ZBOG RADOVA Dio ulica danas bez vode, na snazi i privremena prometna regulacija

Dulist

Dubrovačke balerine na međunarodnom natjecanju postigle izvrsne rezultate

Dulist

PRIDRUŽITE SE Studentska akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Dulist