Kultura

RUJAN U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA Besplatan upis, pripreme za mature, nagradni natječaj…

RUJAN U DUBROVAČKIM KNJIŽNICAMA Besplatan upis, pripreme za mature, nagradni natječaj…

Povodom Međunarodnog dana pismenosti koji se svake godine obilježava 8. rujna i u sklopu Godine čitanja te početka nove školske godine, Dubrovačke knjižnice priredile su bogat rujanski program za djecu i mlade s mnogim pogodnostima.

Od 6. rujna do 1. listopada 2021., Dubrovačke knjižnice nude besplatnu jednogodišnju članarinu djeci i mladima do 18. godine starosti ( učenicima četvrtoga razreda srednje škole) koji se žele učlaniti ili obnoviti članstvo, uz uvjet posudbe minimalno jednog naslova.

Tijekom rujna održavat će se i program ‘’Mladi za mlade’’ kojeg će voditi učenik 3. razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića s pravom javnosti u Dubrovniku, Antun Pendo. U programu, u kojem će se čitati i raspravljati o lektirama, će sudjelovati učenici prvih i drugih razreda srednjih škola.

S novom školskom godinom kreću i pripreme za državnu mature iz Hrvatskoga jezika koje vodi profesorica Mirjana Žeravica. U četvrtak, 9. rujna, održat će se dogovorni sastanak svih zainteresiranih učenika srednjih škola, s naglaskom na maturante, kako bi se s profesoricom Žeravicom uskladili oko satova priprema. Sastanak počinje u 19:30 sati u Saloči od zrcala i mole se svi zainteresirani učenici srednjih škola da prisustvuju tom sastanku.

„Tvoja staza“, naslov je pod kojim će se održavati mjesečni nagradni natječaj za najbolje napisani osvrt i esej o pročitanom djelu. Natječaj je namijenjen dubrovačkoj djeci od vrtićke do srednjoškolske dobi prema kategorijama:

–          Vrtićka dob ( dijeli se u skupinu crtež i skupinu video snimka) osvrt o pročitanom djelu prema vlastitom izboru (mokosica@dkd.hr)
–          Učenici od 1. do 4. razreda OŠ– osvrt o pročitanom djelu  prema vlastitom izboru (djecji@dkd.hr )
–          Učenici od 5. do 8. razreda OŠ- osvrt o pročitanom djelu prema vlastitom izboru (djecji@dkd.hr )
–          Učenici od 1. do 4. razreda SŠ – esej o lektirnom naslovu (informacijska.sluzba@dkd.hr )

Mjesečno se šalje jedan rad priložen  e-pošti pod šifrom u pdf formatu na navedene e-adrese, a osobni podaci  (autor, vrtićka grupa,  kola, razred i odjeljenje se dostavljaju u tekstualnom obliku u e-pošti. Nagrade će se dodjeljivati najboljem radu u svakoj kategoriji prema ocjeni stručnog žirija tijekom rujna, listopada i studenoga 2021.

Također, krajem rujna planirane su i radionice emocionalnog opismenjavanja djece i mladih u kojem će sudjelovati psihologinja, kao i zanimljive radionice za najmlađi uzrast na Odjelu za djecu i mlade.

Pročitajte još

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist