Aktualno

ROMANA VLAŠIĆ ‘Uskrs s preko deset tisuća gostiju pravi pokazatelj sezone’

ROMANA VLAŠIĆ 'Uskrs s preko deset tisuća gostiju pravi pokazatelj sezone'

Na sjednici Skupštine Turističke zajednice grada Dubrovnika jednoglasno su usvojena izvješća nadzornog odbora, revizije te završno financijsko izvješće i izvješće direktorice o poslovanju u 2017. godini. Prihodi TZ-a u 2017. godini iznosili su 22,7 milijuna kuna, a rashodi 22,1 milijuna kuna.

-U 2017. smo prvi put ostvarili preko 4 milijuna noćenja, a u prvih šest mjeseci čak 20 posto više nego godinu ranije. Pritom je studeni bio odličan s 23 posto više dolazaka i noćenja, a u Novu godinu smo ušli s 28 posto više. Posebno smo radili na otvaranju novih cjelogodišnjih tržišta, najčešće onim dalekim. Prema rezultatima mislim da smo u tome uspjeli, a sve s ciljem 365 dana turističke sezone. Još uvijek je nemamo, ali je svakako najdulja, ako se usporedi s ostatkom hrvatske obale – podsjetila je na prošlogodišnje rezultate direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika Romana Vlašić.

-Izvrsni su rezultati za goste s vrlo značajnog tržišta SAD-a koji dolaze tijekom cijele godine te su se probili na drugo mjesto s 38 posto više dolazaka i 36 posto više noćenja. Dobre su rezultate pokazali Koreja i Japan, kojeg smo vratili u pozitivni trend na 16 posto porasta. Indija rasre preko 50 posto, Kina također, a otvara se tržište Brazila. Australija na sedmom mjestu s dobrim uzlaznim trendom od 25 posto više noćenja i dolazaka – naglasila je Vlašić.

-Domaći gosti zauzeli su peto mjesto, što je dobar pokazatelj. Prema tome, Dubrovnik je dostupan i domaćim gostima bez obzira na priče o cijenama – istaknula je Vlašić te napomenula da su u tijeku pregovori s British Airwaysom i Turkish Airlinesom te Vuelingom i Aerlingusom za pojačanje letova za Dubrovnik tijekom zime.
-Još bismo mogli poraditi na oživljavanju zimskih mjeseci. Poprilično smo u tome uspjeli, ali nam je ostao studeni u kojem bismo trebali još malo bolje. Mi ćemo potaknuti, ali očekujemo i od drugih sudionika da se aktiviraju. Predstoji nam dogovor s Gradskom upravom i ugostiteljima da tijekom zime dobijemo optimum otvorenih objekata, kako bi ponuda bila dovoljna, a kako bi ugostitelji i vlasnici suvenirnica imali dovoljno vremena za odmor i uređenje objekata. – smatra Vlašić.

U 2018. direktorica dubrovačkog TZ-a očekuje dobre turističke rezultate.
-Uskrs nam je pravi pokazatelj početka sezone. U Dubrovniku očekujemo preko deset tisuća gostiju. U Valamaru ponovno imamo serijal od preko 5500 austrijskih umirovljenika tijekom travnja, a stiglo nam je preko 600 sudionika Microsftovog kongresa. Dakle, kongresna sezona na značajniji način puni predsezonu i posezonu, dok će sama sezona biti sigurno još jedna uspješna – zaključila je Vlašić.

Gradski pročelnik za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić izjavio je kako je Dubrovnik u prva tri mjeseca u 2018. godini imao nešto manje dolazaka i noćenja u odnosu na lani, zbog prošlogodišnjeg vrlo važnog korporativnog događaja u gradu.
-Ljestvica je bila za ovu godinu vrlo visoko postavljena, a ove godine to nemamo. Ipak, proljetni čarteri su krenuli još prošli tjedan tako da bi kumulativ za prva tri mjeseca 2018. biti jednak 2017. godini. Može se reći da je to velik iskorak, jer je lanjska razina dostignuta bez velikog korporativnog događanja – izjavio je Miljanić.

Na sjednici su potvrđeni i predstavnici dubrovačke Turističke zajednice u Skupštini TZ Dubrovačko-neretvanske županije.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist