Aktualno

ROĐENDAN TURISTIČKE ŠKOLE ‘Važan ste i nezamjenjiv kotačić u životu dubrovačkog turizma’

ROĐENDAN TURISTIČKE ŠKOLE 'Važan ste i nezamjenjiv kotačić u životu dubrovačkog turizma'

Turistička i ugostiteljska škola Dubrovnik svečano je u četvrtak navečer u hotelu Dubrovnik Palace proslavila 75. obljetnicu svoj postojanja. Uzvanike je pozdravio ravnatelj škole Antun Perušina koji je istaknuo kako je teško prikazati 75 godina rada jedne ustanove i spomenuti sve ljude i događaje važne za rad škole proteklih godina. To se pokušalo sažeti u kratkom prikazanom filmu.
-Mi, bez zadrške, možemo reći da smo stvarali ne samo dubrovački nego i hrvatski turizam s obzirom na to što je sustav i način rada ove Škole prihvaćen u cijeloj bivšoj državi. Odmah nakon domovinskog rata naši nastavnici stvaraju nove programe, pišu udžbenike, organiziraju i vode natjecanja, sudjeluju u kreiranju prosvjetne politike. Naši ugovori s gospodarstvom kao i obrazac stipendiranja poslužili su Ministarstvu znanosti i obrazovanja i Ministarstvu turizma i sporta kao ogledni primjer za cijelu Republiku Hrvatsku. Kroz Projekt uspostave Regionalnog centra kompetentnosti Dubrovnik stvaramo nove kurikule, a naš kurikul za kuhara na razini 4.2 tj. četverogodišnji program postaje ogledni primjer za izradu kurikula drugim Centrima kompetentnosti. Bezbroj je malih, ali i velikih stvari koje su promicale Turističku i ugostiteljsku školu Dubrovnik i struku – navodi Perušina.
Gradonačelnik Mato Franković istaknuo je u svom govoru kako se prije pet godina posvetio razvoju održivog turizma.
-Imamo tu sreću živjeti u nestvarno lijepom gradu kojeg godišnje žele posjetiti milijuni i milijuni ljudi i kojem ta popularnost nikada ne opada. Istovremeno dužnost nam je zaštititi baštinu, očuvati kvalitetu života naših građana i pružiti puni doživljaj destinacije našim gostima. To radimo kroz projekt Poštujmo grad zadnjih 5 godina. U daljnjem strateškom promišljanju naše glavne privredne grane trebamo i trebat ćemo pomoć stručnog i obrazovnog kadra. Iz tog razloga važna nam je iznimno kvalitetna suradnja s obrazovnim institucijama koje školuju buduće stručnjake u području turizma, ugostiteljstva i gastronomije. Svi vi ravnatelji, profesori, stručnjaci koji bivšim i sadašnjim učenicima prenosite znanje i vještine koje će im poslužiti u njihovom profesionalnom i osobnom razvoju važan ste i nezamjenjiv kotačić u životu dubrovačkog turizma. Posebne zahvale treba uputiti svi ravnateljima, nastavom osoblju i ostalim djelatnicima koji su u ovoj školi ostavili trag dajući uvijek samo najbolje od sebe sa željom i jasnim ciljem, a to je da svaki učenik prepozna vlastite sposobnosti, bude kompetentan na tržištu i da u konačnici steče odgovornost u učenju i primjenjivanju naučenog – rekao je gradonačelnik.
Župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je Turistička i ugostiteljska škola presudna ustanova za našu najvažniju gospodarsku granu – turizam.
-Sama škola je neizostavni čimbenik kvalitete napretka u turizmu. Dugo je 75 godina, puno je truda uloženo, puno znanja, a rezultate toga vidimo jer imamo vrhunski turizam u našoj destinaciji, dakako može biti još bolji i kvalitetniji – rekao je među ostalim župan.

 

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist