Kultura

Ritmovi tanga u Dvoru

Treći koncert Festivala „Ana u Gradu“ sinoć je donio ritmove tanga u Kneževom dvoru, a zanimljiv program uz Anu Rucner i goste upotpunio je i plesački par Tena Žepec i Goran Šimonji.

 
Gudački kvartet Rucner u sastavu Snježana i Dragan Rucner, Ivana Penić Defar, Ana Paula Knapić Franković, Ana Rucner i Peter Soave predstavili su se na sinoćnjem koncertu netipičnom tango glazbom iz opusa Tomasa Giovanni Albinonija, jednom od najpoznatijih kompozicija klasične glazbe uopće Adagio u g-molu, djelo koje je korišteno u nizu filmova, televizijskih emisija te popularnoj glazbi.
 
Peter Soave, svjetski priznati majstor bandoneona i koncetne harmonike, osvajač brojnih nagrada, glazbenik talijanskog podrijetla predstavio se sinoć u Kneževom dvoru dubrovačkoj publici po prvi puta. Od svoje šesnaeste godine Soave niže nagrade na natjecanjima svirajući bandoneon, vrstu „dugmetare“popularne u Argentini i Urugvaju koju je u 19. stoljeću u Njemačkoj izumio Heinrich Band. 
U bogatoj Soaveovoj diskografiji nalazi se i album Five Tango Sensations s kvartetom Rucner.
 
Mady Soave, gošća sinoćnjeg koncerta, kao osmogodišnja djevojčica počela je svirati francusku tradicionalnu harmoniku mussete, a s petnaest godina uči svirati klasičnu harmoniku. Zajedno sa suprugom, nizom improvizacija na južnoameričke melodije i ritmove u skladbi Fantasa Amoroso u potpunosti je dočarala latinskoamerički ugođaj dubrovačkoj publici.
 
Koncert u Kneževom dvoru pratio je i Krešimir Herceg, samoborski skladatelj čije je djelo Suita divina sinoć bilo na programu. Herceg ponajviše sklada jazz i zabavno vokalno instrumentalnu glazbu. Za potrebe radija, televizije i produkcije snimio je više od 80 naslova.
 
Knežev dvor sinoć je plovio u ritmu tanga uz djela Albinonija, Dobrina, Gardela, Hercega i za tango glazbu neizostavnog Piazzole.
 
 

Završni koncert građanima na dar
Završni koncert Festivala održat će se na Babinom kuku, u prostoru bivšeg disco cluba Divinae Follie, izvedbom  klasike, rocka i cross over skladbi gdje će Ana Rucner nastupiti uz mnoštvo gostiju. Koncertu će prisustvovati studenti glazbene akademije u Zagrebu na čelu sa gudačkim kvartetom Rucner, Mario Rucner na violi, FA Linđo, klapa Subrenum, Srebrna krila a sve pod dirigentskom palicom Thomasa Buritcha.
Završni koncert festivala je također poklon građanima i posjetiteljima Dubrovnika te će ulaz biti slobodan.

 

Pročitajte još

FOTO Susret riječi sa Slavicom Stojan i Vesnom Čelebić

Dulist

[FOTO] Predstavljen program 74. Igara, očekuju nas četiri dramske premijere

Dulist

‘Na početku bijaše hrid’ Slavice Stojan, ukoričena povijest Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija