Aktualno

RIT-ovci žele raditi jeftiniju opremu za dubrovačke studente restauracije

RIT-ovci žele raditi jeftiniju opremu za dubrovačke studente restauracije

Okrugli stol u Znanstvenoj knjižnici u srijedu ujutro zaokružio je treći i posljednji dan znanstveno-stručnog skupa Spektralno snimanje na kulturnoj baštini ‘Imaging a Future for the Past’ – hiperspektralna obrada slike za analizu povijesnih dokumenata.

Vodile su se rasprave na temu daljnje suradnje Sveučilišta u Dubrovniku s RIT Croatia, prvenstveno u obliku razmjene studenata, ali i tehnologije. Osim sustava za obradu slika predstavljenog na skupu, RIT-ovci su kao mogućnost naveli i izradu manjih verzija sličnih uređaja procijenjene vrijednosti od oko 2 tisuće dolara s kojom bi dubrovački studenti mogli proširiti vlastite programe.

– Relativno lagani dio jest prikupljanje sredstava za nabavu opreme. Ali ako ne postoji netko dobro obučen da bi ju koristio i održavao, tko bi gradio povjerenje s arhivistima i tko je posvećen svom radu i korištenje te opreme bi bilo dio njihovog uobičajenog posla, ona će samo skupljati prašinu. Neće pružati nikakvu vrijednost instituciji, a to je prilika zainteresiranim studentima u Dubrovniku. Netko od naših studenata bi napamet znao upravljati ovim sustavom, no nikada ne biste htjeli da rukuju povijesnim dokumentima. Vaši studenti s druge strane već znaju rukovati tim dokumentima, što im daje veliku prednost jer mogu imati mnogo potpuniju interakciju s kolekcijama – rekao je profesor Roger L. Easton, Jr.

Hiperspektralna obrada slike (HIS – hyperspectral imaging) smatra se sposobnim alatom za analizu izblijedjelih ili namjerno izbrisanih povijesnih dokumenata. Cilj ove suradnje je upotrebom modernih tehnologija razotkriti informacije s često izbrisanih i prebrisanih rukopisa koji se nalaze u povijesnim objektima s kulturnim značajem.

Organizatori skupa su Rochester Institute of Technology Croatia (RIT), Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Zavod za povijesne znanosti u Dubrovniku i Znanstvena knjižnica Dubrovačkih knjižnica Dubrovnik. Iz RIT-a sudjelovali su Francis Brassard, profesor Religijskih znanosti, Roger L. Easton, Jr., Ph.D., David W. Messinger, Ph.D., i RIT CIS i Tania Kleynhans.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist