Koronavirus u Hrvatskoj

REZULTATI U ROKU OD 24 SATA Započelo testiranje pomoraca na COVID u Studentskom domu

dom zdravlja drive in testiranje korona 3

U Domu zdravlja Dubrovnik od 7. svibnja 2020. dubrovački pomorci koji imaju ukrcaj na brodovima u stranim zemljama mogu obavljati testiranja na bolest COVID-19. Ova testiranja dogovorena su u suradnji
Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko Neretvanske županije te Doma zdravlja Dubrovnik – istaknuo je za DuList ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan.

Svi pomorci koji moraju imati test na navedenu bolest, trebaju se javiti u službu medicine rada Doma zdravlja Dubrovnik koja je ovlaštena za obavljanje svih pregleda pomoraca. Služba medicine rada, za pomorce koji joj se jave, dogovara uzimanje testa u COVID-19 ordinaciji Doma zdravlja Dubrovnik, koja se sada nalazi u prizemlju novog studentskog doma. Rezultate testiranja pomorci dobiju u roku od 24 sata od uzimanja testa.

-Za sada nam se javilo šest pomoraca kojima njihove kompanije traže testiranje te će ovaj tjedan biti i testirani. Cijena jednog testiranja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iznosi 1500,00 kuna, a uzimanje brisa u COVID-19 ordinaciji iznosi 350,00 kuna – naglasio je Bazdan.

Podsjetimo, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, za razliku od zavoda u Splitu, Rijeci i Zadru nije mogao testirati pomorce u Dubrovniku na koronavirus jer je bilo teško nabaviti dovoljan broj briseva zbog čega su dubrovački pomorci morali ‘potegnuti’ do Splita.

-U odnosu na neke druge Zavode u Hrvatskoj koji trenutno rade takva testiranja, mi u Dubrovniku nemamo mogućnost analize uzetih briseva. Ako se okolnosti promjene, svakako ćemo razmotriti i komercijalna testiranja – odgovorio je na upit DuLista ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić krajem travnja.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist