Aktualno

RETROSPEKTIVA 2018. (2)// EPIDEMIJA OSPICA Kriznih mjesec dana

RETROSPEKTIVA 2018. (2)// EPIDEMIJA OSPICA Kriznih mjesec dana

‘Ospice nam stižu balkanskom rutom’, pisali smo u DuListu u siječnju 2018. godine, a predviđanja su se obistinila samo nekoliko mjeseci kasnije.

Na samom početku godine, razlog za strah stvorila je epidemija koja se pojavila na području Srbije i Kosova, a koja je odnijela i nekoliko života. Sumnja o mogućem širenju ospica na naše područje pojačala se nakon što su novogodišnje praznike u Dubrovniku proveli regionalni posjetitelji. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ dr. med. spec. epidemiologije Mato Lakić tada je istaknuo kako, iako na području naše županije nije zabilježen slučaj pojave ospica, ‘rizik od pojave ospica i njihovog širenja je velik’ te dodao kako je i dalje ‘procijepljenost protiv ospica u našoj županiji među najmanjima u Hrvatskoj’ i pozvao na cijepljenje.

-Situacija je najlošija u gradu Dubrovniku i okolici i to posebice kod predškolske djece. U slučaju pojave jednog oboljelog od ospica u našoj županiji postoji velika opasnost daljnjeg širenja na necijepljene osobe što u školama i vrtićima može dovesti do velike epidemije s katastrofalnim posljedicama – naglasio je tada. Upravo to se dogodilo krajem svibnja ove godine. Pacijent iz Stona hospitaliziran je u Općoj bolnici Dubrovnik s visokim stupnjem sumnje na ospice.

-Pacijent ne zna je li cijepljen protiv ospica, a mi pretpostavljamo da nije. Riječ je o stanovniku Stona, 1984. godište, koji je porijeklom s Kosova, gdje je proveo posljednja dva i pol tjedna pa sumnjamo da se tako zarazio ospicama – izjavio je ravnatelj OB Dubrovnik dr. Marijo Bekić, a samo dan kasnije potvrdile su se sumnje. Istoga dana sazvana je hitna konferencija na kojoj je istaknuto kako se ne može isključiti mogućnost da je pacijent nekoga zarazio i da se bolest neće dalje širiti. Upravo nizak postotak procijepljenosti te epidemija ospica u susjedstvu, koja je trajala od listopada 2017., dva su čimbenika zbog kojih ovaj slučaj zaslužuje veću pozornost nego neki raniji, naglašeno je tada. Također, upućen je apel roditeljima da cijepe svoju djecu, ali i da oni sami provjere cjepne statuse.
-Bolnica je za slučaj epidemije ekipirana te je osiguran prostor za izolaciju i određen raspored – istaknuto je u svibnju. No, zaraza se proširila upravo u – bolnici!

Nema panike?
Tijekom idućih mjesec dana broj se povećavao, kako sumnji, tako i slučajeva obolijevanja. U prosjeku bi se skoro svakog dana pojavila dva slučaja sumnje, kasnije s vremenom i tri, četiri. I to je ono što su mediji kroz idućih dvadesetak dana dobivali, ali i javnost uglavnom dobivali – brojke. Sumnjalo se čak kako su ti brojevi itekako veći. Zakazalo se u ovoj kriznoj situaciji po pitanju informiranja javnosti. Pojavila se i zabrinutost kako će nam sezona ‘opasti’ zbog ospica. Posjeti bolničkim odjelima bili su ograničeni, a liječnici koji nisu bili sigurni za svoj cjepni status nosili su zaštitnu masku.

-Među stanovništvom nema panike. Mi oboljele s blažom kliničkom slikom ne hospitaliziramo, već im uzmemo uzorke i, ako za to postoje uvjeti, šaljemo ih u kućnu izolaciju – rekao je na jednoj od konferencija za medije voditelj Odjela za infektologiju dr. Stjepan Đuričić. Od oboljelih, izdvajali su se djelatnici bolnice i osobe koje su posjetile bolnicu upravo u te dane, a radilo se uglavnom o starijim ljudima. Među njima je bio i dr. Pero Markunović, specijalizant kardiologije u Općoj bolnici Dubrovnik kojem su dijagnosticirane ospice, a bio je cijepljen. Apelirao je i gradonačelnik Mato Franković. Naglašavao je činjenicu kako niska procijepljenost u županiji ne stvara kolektivni imunitet što je ‘znak za upozorenje’. Roditelje je na vratima dječjih vrtića od Ploča do Konavala bila dočekala obavijest da se sva djeca starija od godinu dana koja nisu cijepljena protiv ospica izuzmu od pohađanja vrtića dok se ne procijepe. Lakić je rekao tada kako su takve mjere nužne kako bi se izbjeglo naglo širenje bolesti. No, ravnateljica Boja Milan Mustać istaknula je kako se već godinama preventivno brinu o cijepljenju.

-Za novoupisanu djecu, za koje smo primili oko 400 zahtjeva roditelja, naravno da smo svima tražili cjepni status. Ovo je privremena lista, djeca koja nisu cijepljena po hrvatskom kalendaru neće biti primljena u vrtić. Mi to radimo već nekoliko godina i svake godine provjerimo djecu da vidimo jesu li u međuvremenu, ukoliko nisu prije, cijepljena, te na taj način potičemo roditelje da svoju djecu cijepe. Napravili smo i letak, u svakom slučaju educiramo već duže vrijeme – rekla je Milan Mustać tada za DuList. U zadnja tri slučaja zaraze ospica radilo se o troje male djece, od kojih je dvoje bilo vrtićke dobi, ali u vrijeme zaraznosti nisu pohađala dječje vrtiće dok je jedno dijetebilo hospitalizirano. Ovim je ukupan broj zaraženih porastao na sedamnaest, što je i ostao konačan broj oboljelih.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist