Aktualno

REKORDNA TURISTIČKA 2017. Godina izazova i uspjeha!

Rekordna Turisticka Godina

Za Dubrovnikom je još jedna rekordna turistička godina. Što ju je obilježilo te kakva su očekivanja za 2018. godinu upitali smo nekolicinu hotelijera i čelnu osobu gradskog TZ-a.

ROMANA VLAŠIĆ Dobri rezultati ne dolaze slučajno
Dvoznamenkasta povećanja turističkog prometa u dolascima i noćenjima oznaka su još jedne rekordne turističke godine na području Dubrovnika. Iako se glavnina turističkih dolazaka odnosi na mjesece glavne sezone i ljetnog reda letenja, važno je istaknuti i odlična ostvarenja u prvih šest mjeseci, kao i rekordan studeni u kojemu bilježimo čak 22 posto više noćenja. Aktivnosti TZ grada Dubrovnika bile su usmjerene produženju sezone, poboljšanju dostupnosti direktnim letovima u zimskom redu letenja i poticanju i kreiranju događanja u ovom dijelu godine, sve u skladu s našim sloganom Dubrovnik – grad za sva godišnja doba. Ove smo godine uspjeli osigurati relativno dobru dostupnost tijekom zime direktnim letovima iz Frakfurta, Istanbula, Londona, Barcelone, Rima i naravno iz Zagreba. U Gradu je pojačana organizacija događanja tijekom zimskih mjeseci, posebno Dubrovačkog zimskog festivala, otvoren je dovoljan broj hotela, međutim ostaje još prostora za koordinaciju, posebno ugostiteljske ponude tijekom zime kako bismo imali kvalitetne preduvjete za razvoj cjelogodišnje destinacije. Odmak od sezonalnosti će u konačnici osigurati cjelogodišnje zaposlenje, sigurnost poslodavaca i radnika te svakako bolju kvalitetu usluge. Odlični turistički rezultati su zasluga svih dionika u turizmu koji posredno i neposredno sudjeluju u oblikovanju turističkog proizvoda i općeg dojma destnacije, kao i naših sugrađana koji su poželjan sudionik, a često i dobar korektiv turističkih zbivanja. Dobri rezultati ne dolaze slučajno, puno se radilo na pripremi kao i u samoj realizaciji da bismo danas mogli reći da smo zadovoljni postignutim. Pripreme za sljedeću 2018. su u tijeku, a u promotivnom smislu poseban naglasak je na nastavku aktivnosti na cjelogodišnjim dalekim tržištima koja pokazuju odlične rezultate, kao i u kongresnom segmentu. Očekujemo i nadalje dobre turističke rezultate uz produženje sezone, bolju organiziranost posjeta brodova na kružnim putovanjima, realizaciju projekta Respect the City, ulaganje u kvalitetu, kako bi Dubrovnik bio i ostao destinacija izvrsnosti u kojoj je moguć ugodan suživot posjetitelja, stacionarnih gostiju i naših sugrađana.

TOMISLAV DUMANČIĆ Kontinuirano podižemo kvalitetu
Vodeća hrvatska turistička kompanija Valamar Riviera u destinaciji Dubrovnik iz godine u godinu bilježi stalni rast noćenja i prihoda što je bio slučaj i s poslovnim rezultatima u 2017. godini te će, čvrsto vjerujemo, biti i u nadolazećoj godini. Naravno, odlični poslovni rezultati su tu kao posljedica kontinuiranog podizanja kvalitete usluga i sadržaja u našim objektima, kvalitetne raspodjele kanala prodaje, upravljanja prihodima, ciljane promocije, sustavnog rada te značajnih ciklusa investicija koji se odnose na infrastrukturu, ali i na osoblje. O razini usluge koju pružamo i zadovoljstvu gostiju svjedoče brojne prestižne nagrade koje su se od ove godine smjestile u vitrinama naših objekata. Izuzetno nam je drago da smo započeli s kompletnom renovacijom hotela Valamar Argosy, a u cijelosti obnovljene sobe i dodatni vanjski bazen bit će samo dio noviteta s kojima ćemo dočekati goste u proljeće 2018. Također, s ponosom možemo istaknuti da smo stodnevnim serijalom događanja za sve generacije i ukuse ‘Ljeto u Valamaru’ pridonijeli osnaživanju i raznolikosti turističke ponude našeg grada što su prepoznali i pozdravili brojni građani i gosti, a s istom praksom ćemo nastaviti i u 2018. Za mene osobno 2017. godinu je obilježio i početak predsjedničkog mandata u najtrofejnijem hrvatskom sportskom klubu, vK ‘Jug’ koji je 17. prosinca obranio naslov pobjednika Kupa Hrvatske, što je za Klub ukupno 13. naslov pobjednika Kupa od osamostaljenja RH.

MARKO BLAŽEK Fokusirani smo na stalni rast
Ponosni smo na to što u zadnje dvije godine Hotel Lero bilježi rast prihoda od preko dvadeset posto godišnje i konstantno ulažemo u sami hotel i nove investicije, te naravno osoblje bez kojega ništa od ovoga ne bi bilo moguće. Bez obzira na sve i dalje postoji veliki problem s manjkom radne snage. Godina na izmaku bila je puna izazova koje smo pozitivno riješili i rasli više od predviđenog, ali nedostatak radne snage će nam stvarati veliki problem u budućnosti. Projekcije daljnjeg poslovanja su da očekujemo rast u svim segmentima, a i s obzirom na širenje poslovanja godina ispred nas puna je izazova. I dalje ostajemo fokusirani na konstantni rast kvalitete usluge i kontinuirane investicije u turističkom sektoru. Ove godine preuredili smo kompletni interijer Hotela Lero, Piano bar, recepciju i lobby područje, restoran, dodali smo još jednu manju kongresnu dvoranu, te se trenutno nalazimo u rekonstrukciji određenog djela smještajnih jedinica. Poslovni plan za 2018. godinu uključuje proširenje kapaciteta u novim objektima, proširenje određenog djela ponude, kao i daljnje širenje poslovanja u godinama koje su pred nama.

JULIJO SRGOTA Najbolji rezultat u 15 godina
U 2017. godini društvo je ostvarilo 156 000 noćenja što je najbolji rezultat u zadnjih 15 godina. Tijekom glavne sezone 2017. postotak pune zauzetosti u svim hotelima Društva prelazio je 95 posto što je rezultiralo očekivanoj dobiti na kraju poslovne godine. Nadalje, hotel Vis bio je otvoren sve do početka prosinca što je produžilo poslovanje i povećalo dodatnu dobit Društva. Zbog svega navedenog, radnicima Društva isplaćena je uskrsnica, božićnica te regres za godišnji odmor. Sličan broj noćenja očekuje se i sljedeće sezone uz ponavljanje odličnih financijskih rezultata. Pripreme za sljedeću sezonu su u punom jeku. Prema prvim informacijama s glavnih emitivnih tržišta, ali i s najvažnijeg svjetskog turističkog sajma u Londonu, očekuje se uspješna 2018. godina. Stanje bookinga za sljedeću sezonu garantira kako će se tempo ostvarivanja sličnih poslovnih rezultata zadržati sve do kraja 2018. godine. Proces privatizacije Društva je u tijeku. Drugi krug završava krajem godine kada će biti poznato tko je sve poslao obvezujuće ponude.

Pročitajte još

[FOTO] LIMENKE, PLASTIKA, STAKLENA AMBALAŽA Vrijedni ronioci očistili podmorje u Portu

Dulist

OBAVIJEST IZ ELEKTROJUGA Tko je bez struje u ponedjeljak, utorak i srijedu?

Dulist

U SPOMEN GORANU KOMLENCU Više od 250 trkača sudjelovalo u utrci u Orašcu

Dulist