Aktualno

REKORD Ostvareno 70 milijuna noćenja!

REKORD Ostvareno 70 milijuna noćenja!

Hrvatska je u 12 mjeseci prošle godine ostvarila rekordnih 70,3 milijuna noćenja i 12,3 milijuna dolazaka. U odnosu na 2011. godinu to je ras od 4,24 milijuna dolazaka (+6,4 posto) i gotovo 600 tisuća noćenja (+5,13 posto), pokazuju prvi podaci sustava turističkih zajednica.

Ministar turizma Veljko Ostojić na današnjoj je konferenciji za novinare izvijestio o rekordnim rezultatima turističkog prometa, ostvarenog u 2012. godini, te najavio najvažnije aktivnosti i planove Ministarstva turizma za turističku 2013. godinu.

Sve jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili su u 2012. godini bolje rezultate nego 2011., s time da je i ukupan broj noćenja svih kontinentalnih županija bio 4 posto veći. Trećina turističkog prometa ostvarena je u Istri, u kojoj je zabilježeno 21,9 milijuna noćenja (+6,5 posto) i 3,16 milijuna dolazaka (+5 posto).

Prema udjelu u ukupnom turističkom prometu slijedi Kvarner s 12,2 milijuna noćenja (+3 posto) i 2,2 milijuna dolazaka (+1 posto), Splitsko-dalmatinska županija s 11,8 milijuna noćenja (+6,5 posto) i 1,9 milijuna dolazaka (+5 posto) i Zadarska županija s 9,2 milijuna noćenja (+8 posto) i 1,2 milijuna dolazaka (+7 posto).

Najveći rast turističkog prometa zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, u kojoj je ostvareno 11 posto više noćenja i 9 posto više dolazaka.
Iako će nastavak globalne gospodarske krize utjecati na turistička kretanja u svijetu, ministar Ostojić optimističan je kada je riječ o turističkoj 2013. godini.

– Očekujem da će Hrvatska u ovoj izazovnoj turističkoj godini ponoviti fizičke pokazatelje turističkog prometa iz 2012. godine, koji su nas uvrstili na sam vrh mediteranskih zemalja, te ostvariti povećanje prihoda od dva do tri posto – rekao je ministar.

Dodao je kako će ovu godinu, prije svega, obilježiti diferencirana stopa PDV-a od 10 posto za turizam, ulazak Hrvatske u Europsku uniju, povećanje investicija u turizmu te usvajanje Strategije razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine.

Prema najavi ministra do kraja ove godine očekuje se privatizacija 13 trgovačkih društava u većinskom državnom vlasništvu. Spomenuo je i novi projekt „Tisuću bazena za Hrvatsku“, koji će se provoditi u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta, a koji će biti usmjeren na produženje turističke sezone budući da objekti s bazenom rade do osam tjedana duže od ostalih, rekao je ministar.

Pročitajte još

JAVNO OTVARANJE PONUDA Pristiglo 289 ponuda za dodjelu dozvola na pomorskom dobru

Dulist

OD ČETVRTKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

ZABRINJAVAJUĆE Kod tinejdžera koji puše e-cigarete pronađeni toksični metali u urinu

Dulist