Hrvatska

REGISTRACIJA OZNAKE I neretvanska mandarina želi u EU!

REGISTRACIJA OZNAKE I neretvanska mandarina želi u EU!

Republika Hrvatska dobila je prvu oznaku zaštićenog zemljopisnog podrijetla odnosno prvi proizvod – Krčki pršut čiji je naziv registriran i zaštićen na zajedničkom EU tržištu.

Još tri zahtjeva za registraciju oznake podrijetla su objavljena u Službenom listu EU radi procedure prigovora na europskoj razini, a jedan od njih je i zahtjev za registraciju zaštićene oznake izvrornosti naziva ‘Neretvanska mandarina’. Uz mandarinu, tu su još i ‘Ekstra djevičansko maslinovo ulje Cres’ te ‘Ogulinski kiseli kupus’.
Ovi proizvodi, ukoliko Europska komisija ne zaprimi niti jedan prigovor, bit će slijedeće registrirane hrvatske oznake na razini Europske unije.

Zaštitom naziva poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda oznakom izvornosti ili oznakom zemljopisnog podrijetla nagrađena je vještina i odlučnost poljoprivrednika i proizvođača koji su sačuvali običaje, u isto vrijeme uvažavajući razvoj novih tehnologija.

Inače, nakon procedure na europskoj razini 14. travnja ove godine, objavom navedene Uredbe Komisije, naziv Krčki pršut upisan je u registar zaštićenih oznaka.

Pročitajte još

TKO PROPUSTI ROK, SNOSIT ĆE POSLJEDICE Ako ste zaštićeni najmoprimac, prijavite se u Registar stanova!

Dulist

MAĐARSKI I TALIJANSKI BORBENI ZRAKOPLOVI Iduća dva mjeseca bi trebali štititi hrvatsko nebo

Dulist

OD PREVLAKE DO ILOKA Biciklistički maraton u spomen ubijenih redarstvenika u Borovu selu

Dulist