Kultura

Recital Loris Grubišić i Jadranke Garin u Saloči od zrcala

loris i jadranka DSO

Violinistica Loris Grubišić i pijanistica Jadranka Garin večeras će, u sklopu ciklusa Dubrovačko glazbeno proljeće, održati koncert u Saloči od zrcala. Početak koncerta je u 20:30 sati.

Na programu koncerta su Tartinijeva Sonata za violinu i klavir u g-molu, Mozartova Sonata za violinu i klavir u e-molu, Franckova Sonata za violinu i klavir u A-duru te Lamento br. 1 i 2 splitskog skladatelja Vlada Sunka.

Violinistica Loris Grubišić je rođena u Dubrovniku u glazbeničkoj obitelji Krasovac. Počela je svirati violinu kod prof. Ž. Grega već sa tri i pol godine. Za vrijeme školovanja u rodnom gradu osvajala je brojne nagrade, a do odlaska na studij nastupila je solistički sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom osam puta. U Ljubljani je položila audiciju u sva tri profesionalna orkestra i stekla pravo na slovensko državljanstvo po 13. članu – po tom članu državljanstvo dobivaju umjetnici i sportaši koji su posebno zapaženi i potrebni su u Republici Sloveniji. Audiciju u Slovenskem narodnem gledališču polaže jos kao studentica, na poziv Slovenske filharmonije već nakon tri mjeseca prelazi kod njih te tu ostaje do 2005. kada se vraća u Split, gdje se zapošljava u glazbenoj školi ‘Josip Hatze’ kao profesorica violine i komorne glazbe. Na poziv Umjetničke akademije u Splitu, polaže docenturu u veljači 2011. godine. Djelovala je kao stalna članica Splitskog komornog orkestra, Zadarskog komornog orkestra, koncertna majstorica ansambla ‘Splithesis’ te stalna honorarna suradnica Dubrovačkog simfonijskog orchestra. Suosnivačica je Klavirskog trija Dubrovnik, s kojim od 2008. redovito nastupa u zemlji i inozemstvu. Također, redovno nastupa s pijanisticom Jadrankom Garin.

Jadranka Garin rođena je u Čileu, Srednju glazbenu školu i jezičnu gimnaziju završava u Splitu, gdje živi od 1974. godine. Studij klavira nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagreb, gdje diplomira 1986. godine u klasi prof. Harry Guseka. Godine 1990. završava postdiplomski studij na istoj Akademiji u klasi prof. Vladimira Krpana. Održala je mnogobrojne solističke i komorne koncerte u gotovo svim važnijim glazbenim središtima Hrvatske. Bilježi nastupe i na mnogobrojnim ljetnim festivalima te u inozemstvu. Predstavljajući Hrvatsku na Međunarodnim susretima mediteranskih akademija (ECUME) gostovala je u Italiji, Grčkoj i Siriji gdje je izvodila djela hrvatskih skladatelja i održala majstorske tečajeve za klavir. Osim koncertne djelatnosti, djeluje i kao klavirski pedagog.

Informacije o ulaznicama dostupne su na brojeve 417 110 i 091 613 7315. Za građane je dostupan niz pogodnosti pri kupnji ulaznica.

Foto: Dubrovački simfonijski orkestar

Pročitajte još

ZAKLJUČENO DUBROVAČKO GLAZBENO PROLJEĆE Beethovenova večer ispod volata Kneževa dvora

Dulist

POMAMA ZA ‘KAFETARIJOM’ Sve ulaznice rasprodane ili rezervirane, otvorena lista čekanja

Dulist

OTVARANJE IZLOŽBE I RADIONICA STRIPA U FLORI ‘Striptokok’ Davora Schunka

Dulist