Kultura

Recital dua Bačelić – Adžaga u Saloči od zrcala

U sklopu programa ‘Ljeto u knjižnici’, po prvi put recital klasične glazbe izvest će flautistica Marijana Bačelić i pijanistica Elizabeta Adžaga. Koncert će se održati u Saloči od zrcala, u petak, 16. srpnja 2021. s početkom u 19 sati. Ulazak je slobodan.

Program koncerta pod nazivom ‘Manic resolutions and regrets’ biran je sugestivno, dočaravajući atmosferu i opća psihička stanja jedne individue u borbi sa (ne)prilikama koje ovo vrijeme donosi. Umjetnik kao pojedinac posebno strada u vremenima kada je nesiguran njegov goli opstanak. Program opisno dočarava psihološke faze, koje su pogodne za promatranje i u mikro i u makro vremenskom opsegu, u kojima koncert započinje kompozicijom koja evocira neka prošla vremena, uljujkujući nas u udobnosti tonalitetnosti i predvidljivijih harmonijskih progresija. Lebdeći u međuprostoru i bez jasnih vremenskih odrednica, dočekuje se druga kompozicija. U toj hipnotičkoj, nesvjesnoj i mirnoj atmosferi, skoro izvanzemaljskoj, nema svijesti o budućnosti, ali ni o prošlosti. Sonata Roberta Muczynskog predstavlja već prisutno nestrpljenje i svijest o trenutnoj situaciji, probuđujući želju za aktivnošću na svim životnim poljima. Shocker prikazuje ambivalentnost u djelovanjima, naginjući pomirenosti sa situacijom. Zadnja kompozicija je znakovitog naziva Manic, kojeg samog po sebi ne treba posebno predstavljati.

Program: Charles-Marie Widor: Suita za flautu i klavir, op. 34, Ian Clarke: Hypnosis Robert Muczynski: Sonata za flautu i klavir, op. 14, Gary Shocker: Regrets and resolutions, Dubravko Palanović: Manic

Duo Bačelić-Adžaga čine međunarodno nagrađivane glazbenice, flautistica Marijana Bačelić i pijanistica Elizabeta Adžaga. Komornu suradnju započele su za vrijeme postdiplomskog studija na Sveučilištu za glazbenu i scensku umjetnost u Beču, te redovito nastupaju u Hrvatskoj i Austriji. Repertoar im obuhvaća pretežito djela 20. i 21. stoljeća, pri čijem je odabiru naglasak na strukturi koncertnog koncepta koji za cilj ima predstaviti određenu temu psihološke ili sociološke prirode.

Pročitajte još

U Galeriji Otok otvara se izložba Anamarije Bezek

Dulist

ZBOG KIŠE Koncert Tere i DSO-a ipak u teatru, a Stradun Classic večeras na drugoj lokaciji

Dulist

Izložba ‘Noć’ dubrovačkih likovnih umjetnika u utorak u Sponzi

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija