Aktualno

RAVNATELJICA DHMZ-A: Idućih mjeseci bit će ekstremno toplo

Upozoravali smo, a to govori i naša klimatologija i podaci iz prošlosti, da je lipanj jedan od najnestabilnijih mjeseci u Hrvatskoj, pogotovo kontinentalnoj. Ove visoke temperature, velika količina vlage, ali i povremeni dotoci hladnog zraka sa sjeverozapada uvjetuju velike nestabilnosti kojima smo svjedoci – objasnila je u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ HRT-a dr.sc. Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Čini se kako to lako zaboravljamo i svaka godina se čini najgorom po pitanju vremena, dodaje, no svake godine imamo olujno nevrijeme praćeno tučom, koje uzrokuje velike štete.

– Naši podaci ukazuju na velike štete svake godine. Naravno, nije svaka godina jednaka – naglašava.

Tijekom narednih mjeseci prognoze pokazuju kako će biti ekstremno toplo, napominje Ivančan Picek, te da će biti sušnije u većem dijelu godine.

– No, to ne znači da u određenim razdobljima neće doći do prodora hladnijeg zraka i olujnog nevremena kao posljedica toga. Moramo na to biti spremni i prilagoditi se. Klimatske promjene su ovdje, a one sa sobom nose još veći rizik od ekstremnih vremenskih pojava – zaključila je. .

Pročitajte još

DANI ASTRONOMIJE Promatranje Mjeseca, Saturna, Jupitera i Sunca na Porporeli

Dulist

Zbog Dubrovačke regate zatvara se parking od INA-e do Orsana

Dulist

RESTORAN DUBROVNIK I domaću čeljad i najveće svjetske zvijezde oduševljava otočka gastro oaza

Dulist