Aktualno

RAVNATELJICA DHMZ-A: Idućih mjeseci bit će ekstremno toplo

Upozoravali smo, a to govori i naša klimatologija i podaci iz prošlosti, da je lipanj jedan od najnestabilnijih mjeseci u Hrvatskoj, pogotovo kontinentalnoj. Ove visoke temperature, velika količina vlage, ali i povremeni dotoci hladnog zraka sa sjeverozapada uvjetuju velike nestabilnosti kojima smo svjedoci – objasnila je u emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’ HRT-a dr.sc. Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda.
Čini se kako to lako zaboravljamo i svaka godina se čini najgorom po pitanju vremena, dodaje, no svake godine imamo olujno nevrijeme praćeno tučom, koje uzrokuje velike štete.

– Naši podaci ukazuju na velike štete svake godine. Naravno, nije svaka godina jednaka – naglašava.

Tijekom narednih mjeseci prognoze pokazuju kako će biti ekstremno toplo, napominje Ivančan Picek, te da će biti sušnije u većem dijelu godine.

– No, to ne znači da u određenim razdobljima neće doći do prodora hladnijeg zraka i olujnog nevremena kao posljedica toga. Moramo na to biti spremni i prilagoditi se. Klimatske promjene su ovdje, a one sa sobom nose još veći rizik od ekstremnih vremenskih pojava – zaključila je. .

Pročitajte još

NIKOLA I IVAN SRŠEN LOPUĐANINU SPASILI ŽIVOT ‘Reanimirali smo ga sat vremena, mislio sam da je gotovo, a onda je srce počelo kucati…’

Dulist

IVAN KOMUŠANAC Vaša županija izvrsno prati trendove u obnovljivim izvorima energije, a prava priča se tek ima pokrenuti

Mia Njavro Banić

NEMA OZLIJEĐENIH Vatrogasci pilaju granu koja je pala na balkon hotelskih soba

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija