Aktualno

RAVNATELJ BEKIĆ ‘Provjeravamo kartone u OB Dubrovnik, jučer i danas cijepe se djelatnici’

RAVNATELJ BEKIĆ 'Provjeravamo kartone u OB Dubrovnik, jučer i danas cijepe se djelatnici'

Ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik doc. dr. sc. Marijo Bekić danas nam je ažurirao situaciju s ospicama u Dubrovniku. Potvrđena su četiri slučaja, a dva su još uvijek pod sumnjom, iako…

– Od početka ovih događanja potvrđena su točno četiri slučaja, od prvog oboljelog iz Stona, do našeg liječnika koji je četvrti slučaj. Dva slučaja koja su jučer primljena će vjerojatno biti potvrđeni, imaju tu kliničku sliku – ističe ravnatelj Bekić.

Što se tiče provjere doktora, ravnatelj ističe kako je sve pod kontrolom.

– Doktorima su jučer i tijekom današnjeg dana, kao i već prije, izvađeni sterološki statusi, gotovo stotinu ljudi. Danas smo, u suradnji s kolegama iz Zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba, počeli cijepljenje svih djelatnika koji ne mogu potvrditi status kroz svoje kartone – ističe ravnatelj.

– Sad je navedena akcija u tijeku, kroz dva, tri dana cijela bolnica bit će zaštićena i evidentirana – ističe Bekić, uz napomenu kako je sve pod kontrolom jer se još uvijek radi o žarištu koje dolazi od jednog čovjeka.

Inače, kako piše tportal, imamo sve uvjete za proglašenje epidemije, te postavljaju pitanje kako je moguće zaraziti se unatoč cijepljenosti, kao u slučaju dubrovačkog doktora.

‘Nakon primjene obje doze cjepiva njegov imunološki sustav nije reagirao kako treba’, kazala je u emisiji ‘Otvoreno’ HTV-a dr. med., spec. epidemiologije Iva Pem Novosel iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, prenosi tportal komentar na zaraženog liječnika.

‘Poznato je to da niti jedno cjepivo nije sto posto učinkovito, imamo jedan do pet posto slučajeva što su u kategoriji koja ne reagira. No to je zanemarivo’, dalje ističe.

Epidemija se, prema prof.dr. sc. Goranu Tešoviću ‘definira kao ‘tri ili više slučajeva u istom prostoru’. ‘Imamo ju, ali ne veliku ‘, kazao je Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević za tportal, komentirajući kako ‘imamo sve objektivne okolnosti za epidemiju’.

Više pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

[VIDEO/FOTO] ‘SA REGALA, IZ BURALA’ Modna revija nošnji i nakita Župe dubrovačke

Dulist

IZBRIŠITE IH Ove Android aplikacije kradu osobne i bankovne podatke!

Dulist

ZBOG POLUMARATONA Kuda sutra voze Libertasovi autobusi?

Dulist