Aktualno

Raste pesimizam građana, pada potpora Vladi

Raste pesimizam građana, pada potpora Vladi

Godinu 2012., prvu na vlasti s Vladom Zorana Milanovića zemlja završava u pesimizmu.

Donosi to redovito istraživanje Crobarometra koje objavljuje Dnevnik Nove TV, a provodi agencija Ipsos Puls.

Čak 65 posto građana misli kako zemlja ide u lošem smjeru, a njih 25 posto smatra suprotno.
U trenutku preuzimanja vlasti Hrvati su bili puni optimizma. Tada je 50 posto građana mislilo kako zemlja ide u dobrom smjeru, a samo 33 posto njih mislilo je suprotno. Vidljivo je kako je prepolovljen broj optimista, ali udvostručen broj pesimista u godinu dana.

A koji je optimizam vladao, pokazuje se u odnosu na posljednji mjesec vladavine Jadranke Kosor, u studenom 2011., tada je 83 posto građana mislilo da zemlja ide u lošem smjeru, a samo 10 posto njih mislilo je da ide u dobrom smjeru.

 Optimizam se počeo topiti, a u travnju je prvi put bilo više građana koji su mislili da zemlja ide u lošem smjeru, njih 49 posto, a u dobar smjer vjerovalo je 37 posto građana.
 
Do tada je donesen proračun, povećan PDV, poskupjela struja i plin, ali i Vladu napustila Mirela Holy i Zlatko Komadina. 
 
Zemljom je od travnja do lipnja rastao pesimizam, a on je posljednjih mjeseci više manje na stabilnih 2/3 pesimista. 
 
Iako su građani u prvim reakcijama nakon tri presude u studenom izražavali optimizam da se stvari kreću u dobrom smjeru, samo je nekoliko tjedan trebalo da sve bude kao i prije, a to je stabilni pesimizam.
Samo još SDP-ovi birači misle, njih 58 posto, kako zemlja ide u dobrom smjeru. HDZ-ovci su već mjesecima tradicionalni pesimisti s 80 posto. Birači Dragutina Lesara su pesimisti sa 65 posto, ali i birači ostalih stranaka i apstinenti.
 
Vlada Zorana Milanovića svojim potezima kod građana je nepopularna te 56,9 posto njih ne odobrava poteze Banskih dvora. Njih 34,2 posto odobrava poteze Vlade, a 8,9 posto ne zna.
 
Školskim ocjenama predsjednik godinu završava s 'četvorkom' ili s 3,61, a u ovom mjesecu bilježi najveći rast potpore u posljednjih godinu dana. Vlada je pak 'potonula' na najnižu ocjenu ili 2,38, bolje rečeno 'trojku'.  A Hrvatski sabor godinu završava s nikad lošijom ocjenom – 2,01 ili 'dvojkom'.
 

 

Pročitajte još

Odjel za pružanje palijativne skrbi proslavio deset godina

Dulist

‘SNOVITI GRAD’ Izložba posvećena sv. Ivanu Pavlu II.

Dulist

Od ovog ponedjeljka otvoreno Libertasovo prodajno mjesto u Župi

Dulist